Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
200.477  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
154 attestatie of verklaring 16-nov-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
154
Datering:
16-nov-1662
Bladzijden:
252 t/m 252
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jacobmina (Jacomijntje) Willems, 49 jaar, en Trijntje Robberechts (Trijntie Robberts), 18 jaar, verklaren op verzoek van Adriaan Janse Tenkom, chirurgijn in Zevenhuizen (Sevenhuijsen), dat Adriaan ongeveer 8 en 10 weken geleden, nl. 14 en 3 dagen vóór het overlijden van zijn moeder Maartje Jans aan haar vroeg of zij nog iets schuldig was aan Jacob Jacobse Hoochstrate. Maartje heeft telkens duidelijk gezegd dat zij hem geen ene duit schuldig was.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750
 
 
 
 
 
Notariële akte
153 attestatie of verklaring 10-nov-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
153
Datering:
10-nov-1662
Bladzijden:
250 t/m 251
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Maeijke (Maijke) Claes, Grietge Goossens, Annetge Jacobs, Catelijna Vergoes, Maeijcke (Maijke) Bartholomeus, Lijdia Abrahams, Geertje Harmens, Lijsbet Abrahams, Grietge Davids en Maertge Willems, die zich bezig houden met het kopen en verkopen van goederen, die bij op- en afslag in boelhuizen worden verkocht, verklaren op verzoek van Claes Jansz van Leeuwen, tegenwoordig pachter van de afslag van de boelhuizen, dat ten tijde dat zij in het erfhuis waren, ondervonden hebben dat alle pachters of vendumeesters, die van tijd tot tijd de pacht van de genoemde afslag hebben gehad, veel goederen in de op- en afslag hebben gemijnd en ingekocht, zonder dat zij hindernissen of moeilijkheden hebben ondervonden. Maeijcke Claes is 50 jaar in de erfhuizen aanwezig geweest, Grietge Goossens en Annetge Jacobs 40 jaar, Catelijna Vergoes, 30 jaar, Maeijcke Bartholomeus 26 jaar, Lijdia Abrahams 22 jaar, Lijsbet Abrahams 20 jaar, Geertge Harmens 18 jaar, Grietge Davids 17 jaar en Maertge Willems 12 jaar.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750
 
 
 
 
 
Notariële akte
151 attestatie of verklaring 08-nov-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
151
Datering:
08-nov-1662
Bladzijden:
247 t/m 248
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Parijna (Prijntge) Lindemans, vrouw van Cornelis Stolwijck, 43 jaar, en Jan Pieterse, 46 jaar, verklaren op verzoek van Adriaan van Ethen, koopman te Tilburg, dat in augustus jl. uit de Bredase schuit abusievelijk een stuk laken met een open eind bij genoemde Stolwijck is gebracht. Genoemde Jan Pieterse heeft het laken naar het juiste adres gebracht, nl. naar Arent Coopmans. Jan Pieterse heeft het laken met zijn arm gemeten. Het was 20 of 21 el lang.
Genoemde Coopmans en zijn dienaar Thomas Janse verklaren op verzoek als boven, dat het laken bij Coopmans is gekomen, waarna Thomas Janse het in bijzijn van zijn meester gemeten heeft. Het was 21 el, waarna hij op order van zijn meester het open eind heeft gelood.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750
 
 
 
 
 
Notariële akte
149 attestatie of verklaring 26-okt-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
149
Datering:
26-okt-1662
Bladzijden:
244 t/m 245
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
LET OP: Van de pagina's 245 en 246 zijn geen scans gemaakt.
Pagina 244 op scannr. 198

Gillis Drost, Jacobus Verschueren, Cornelis Rees, Elisabeth Ravesteijn en Machteltje Waarts (Maehgeltie Waers) verklaren op verzoek van Abraham van der Wercke, zeepzieder, dat één van de knechten van Van der Wercke gisteren 4 tonnetjes zeep op een wagen vervoerde. Toen hij op de hoek van de Martsteech voor het huis van Henrick Ravesteijn kwam, is hij met geweld door Jacob van Oosten, pachter van de zeep, tegengehouden. Van Oosten heeft met Pieter Drijfan de wagen met geweld afgenomen. Drijfan is met de wagen weggereden. Voorbij de Martsteech heeft een andere knecht van Van der Wercke het biljet van de zeep gegeven. Drijfan keek er niet naar en is met de wagen met zeep verder gereden tot voor de genoemde steeg bij het huis van Adriaen Maes, waarna de wagen door een van de genoemde knechten is teruggetrokken tot de genoemde steeg, waar de wagen door de substituut schout Verelst met zijn dienaren werd weggehaald. Het biljet werd Verelst ook aangeboden, maar hij besteedde er geen aandacht aan.
N.B. Van pagina 245 is geen scan gemaakt.

Akte 150, aktesoort: attestatie of verklaring, pagina 246.
Hiervan is geen scan gemaakt.
Op 26 oktober 1662 verklaren Hartman de Custer en IJsbrant Arijensz Crijsman op verzoek van Arent Coopman, verwer, dat Coopman december jl. met een zekere Abraham de Hooch bereid was af te rekenen. Hij heeft o.a. gezegd, dat hij hem van zijn borgtocht ten behoeve van Johan van Wassenhove wilde ontslaan. Hij zal het geld geven.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750