Uw zoekacties: Blader door de toegangen Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

Filter: Rotterdamx
beacon
150.535  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
149 attestatie of verklaring 26-okt-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
149
Datering:
26-okt-1662
Bladzijden:
244 t/m 245
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
LET OP: Van de pagina's 245 en 246 zijn geen scans gemaakt.
Pagina 244 op scannr. 198

Gillis Drost, Jacobus Verschueren, Cornelis Rees, Elisabeth Ravesteijn en Machteltje Waarts (Maehgeltie Waers) verklaren op verzoek van Abraham van der Wercke, zeepzieder, dat één van de knechten van Van der Wercke gisteren 4 tonnetjes zeep op een wagen vervoerde. Toen hij op de hoek van de Martsteech voor het huis van Henrick Ravesteijn kwam, is hij met geweld door Jacob van Oosten, pachter van de zeep, tegengehouden. Van Oosten heeft met Pieter Drijfan de wagen met geweld afgenomen. Drijfan is met de wagen weggereden. Voorbij de Martsteech heeft een andere knecht van Van der Wercke het biljet van de zeep gegeven. Drijfan keek er niet naar en is met de wagen met zeep verder gereden tot voor de genoemde steeg bij het huis van Adriaen Maes, waarna de wagen door een van de genoemde knechten is teruggetrokken tot de genoemde steeg, waar de wagen door de substituut schout Verelst met zijn dienaren werd weggehaald. Het biljet werd Verelst ook aangeboden, maar hij besteedde er geen aandacht aan.
N.B. Van pagina 245 is geen scan gemaakt.

Akte 150, aktesoort: attestatie of verklaring, pagina 246.
Hiervan is geen scan gemaakt.
Op 26 oktober 1662 verklaren Hartman de Custer en IJsbrant Arijensz Crijsman op verzoek van Arent Coopman, verwer, dat Coopman december jl. met een zekere Abraham de Hooch bereid was af te rekenen. Hij heeft o.a. gezegd, dat hij hem van zijn borgtocht ten behoeve van Johan van Wassenhove wilde ontslaan. Hij zal het geld geven.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750
 
 
 
 
 
Notariële akte
148 attestatie of verklaring 25-okt-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
148
Datering:
25-okt-1662
Bladzijden:
242 t/m 243
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Aart Heijnderickse, 52 jaar, en Pieter Cornelisse Scheur, 28 jaar, beiden meester kuipers, leggen op verzoek van Pieter Jillisse Bake, meester kuiper, een verklaring af. Aart verklaart dat hij in augustus jl. met ene Claas Pouwelse van Bockenes gesproken heeft over het huis, waar Bockenes nu woont. Bockenes zei toen dat hij dat huis niet wilde hebben. Pieter verklaart dat hij 3 of 4 weken geleden met Bockenes ook over het huis sprak en Bockenes zei dat genoemde Bake als een schelm met hem gehandeld heeft. Mijnheer de Vries had het hem ook afgeraden het huis te kopen.
N.B. Aart tekent met Aert Hijndrijksz van Utrecht.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750
 
 
 
 
 
Notariële akte
145 attestatie of verklaring 16-okt-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
145
Datering:
16-okt-1662
Bladzijden:
239 t/m 239
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Gerard van Nijdeck en Petrus (Pieter) de Riemer, beiden medicine doctors, en Jacob van Schundelen, chirurgijn, verklaren op verzoek van Francois van Heere, dat zij in januari 1662 bij Francois zijn geweest om zijn linkerarm te onderzoeken, waarbij bleek dat het bovenste armbeen bij de schouder uit het lid (gewricht?) was en de schotel, waar het genoemde been indraait, aan de kant gebroken was.
N.B. Zie ook de aktenrs. 87 en 141 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750
 
 
 
 
 
Notariële akte
143 attestatie of verklaring 09-okt-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
143
Datering:
09-okt-1662
Bladzijden:
236 t/m 237
Notaris:
Pieter van Someren
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Henrick Herder, 28 jaar, verklaart op verzoek van Johan van Beveren, dat hij in januari 1662 aan Van Beveren een baal meekrap (mee) heeft verkocht. Herder is naar de Waag gegaan en heeft aan de waagmeester Abraham Velthuijsen gevraagd hoelang de Waag nog open was. Dat was nog een half uurtje. Herder zei dat Van Beveren nog zou komen in verband met de verkoop van die baal meekrap, waarna Herder weg is gegaan. Korte tijd later is hij met zijn vrouw teruggekomen en heeft gezegd dat het de volgende dag of daarna zou gebeuren. Velthuijsen vond dat goed.
Nicolaas van Hove verklaart op verzoek van Van Beveren, dat Van Beveren die baal in januari 1662 in zijn huis heeft gebracht, maar dat die doornat was en er binnen korte tijd een plas water uitgelekt was, waardoor hij niet naar de Waag gebracht kon worden.
Johan Oudaen de Jonge verklaart op verzoek van Van Beveren, dat hij 5 of 6 weken, na hetgeen dat hierboven verklaard is, op verzoek van Van Beveren in de herberg het Goude Laken is geweest om de pachters van de Waag en Van Beveren te verzoenen in verband met het geschil over genoemde baal. Hij heeft toen gehoord dat Herder Velthuijsen ondervroeg over de openingstijd van de Waag en het naar de Waag brengen van die baal meekrap, zoals hierboven beschreven staat.
N.B. Henrick tekent met Heijderijck Haerder.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
750