Het nieuwe Rotterdams Jaarboekje is op woensdag 8 november gepresenteerd in het Schielandhuis. Vanwege de grote belangstelling was de presentatie ook online te volgen.

Het eerste Rotterdams Jaarboekje verscheen in 1888, alweer 135 jaar geleden. Sinds 1947 verschijnt het boekje ieder jaar, dankzij de steun van Roterodamum en het stadsarchief die uitgever is. Het jaarboekje 2023 is het 121ste boekje: de eerste van een nieuwe reeks en in een nieuw jasje. Manifesta idee en ontwerp heeft een nieuw grafisch ontwerp gemaakt met meer kleur en meer beeld. Ook aan de opzet is het een en ander gewijzigd; enkele oude rubrieken zijn geschrapt en er zijn nieuwe rubrieken bijgekomen. Zoals een profielverhaal en een beeldessay. 

Ook in deze editie een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar en met negen in memoriams worden prominente Rotterdammers herdacht die in 2022 zijn overleden. Dit keer zes historische artikelen, waarvan er drie gaan over de geschiedenis van Joods Rotterdam. Na een toelichting van Jantje Steenhuis, stadsarchivaris en hoofdredacteur van het jaarboekje, heeft Anne Schram Ouweneel een lezing gegeven over het vergeten verhaal van het Joods Lyceum Rotterdam 1941-1943. Tot slot hebben Jantje Steenhuis en Ton Wesselink, voorzitter van Roterodamum, het eerste exemplaar overhandigd aan Chris den Hoedt, voorzitter van de Joodse gemeente Rotterdam.

Waar verkrijgbaar? 
Het Rotterdams Jaarboekje krijg je cadeau bij een lidmaatschap bij Roterodamum. Zie voor meer informatie: www.roterodamum.nl 

*Headerfoto: Jaarboekjes in de oude stijl (1996-2020)