In de beeldbank van Stadsarchief Rotterdam zijn nieuwe foto’s beschikbaar van de Rotterdamse amateurfotograaf H.F. Grimeijer (1894-1989). Grimeijer, die al voor de oorlog foto’s verkoopt aan het stadsarchief, krijgt aan het begin van de bezetting het verzoek van stadsarchivaris Hazewinkel om de stad te blijven vastleggen. Het archief heeft alle 800 negatieven van de fotograaf uit de collectie opnieuw gedigitaliseerd, en wat blijkt? Ongeveer de helft van de foto’s is nooit eerder vertoond. Het zijn foto’s van de verwoeste binnenstad door de jaren heen, maar ook van het kleine leven op straat. De nieuwe scans zijn kwalitatief beter en dus kun je meer details zien. De foto’s kun je gratis downloaden via de website. 

Het bombardement van 14 mei 1940 vernietigt de Rotterdamse binnenstad. Het getroffen gebied is vanaf dat moment afgesloten door een politiecordon en er geldt al snel een verbod op het fotograferen van de ruïnes of de bezetter. Grimeijer, die door de oorlog en het bombardement zijn baan bij de Bank voor Handel en Scheepvaart aan de Zuidblaak kwijtraakt, trekt zich niet zoveel aan van dit verbod. Met zijn makkelijk te verbergen Leica (en waarschijnlijk met een werkpasje op zak, waardoor hij de binnenstad mocht betreden) trekt hij regelmatig de stad in om foto’s te maken van de verwoeste en bezette binnenstad. Daar begint hij mee vlak nadat de branden zijn geblust en daar gaat hij mee door tot na de bevrijding. 

Een mooi verloop van een stad in ontwikkeling
Eerst fotografeert hij de chaos op de Zuidblaak en de Wijnhaven, vanaf het pand zijn voormalig werkgever. Maar hij verlegt al snel zijn focus naar andere plekken in de binnenstad. Tussen 1940 en 1947 kiest Grimeijer verschillende malen dezelfde posities om te fotograferen. Dit levert een interessant beeld op van de veranderingen die zich afspelen in het getroffen stadshart. Vooral zijn beelden vanaf het ongeschonden Erasmushuis (HBU-gebouw) en het daarnaast gelegen modehuis 'Gerzon' laten een mooi verloop zien van chaos en ruïnes naar puinruiming tot het uitgraven van kelders en fundamenten. Ook zijn de eerste tekenen van wederopbouw tijdens de oorlogsjaren zichtbaar. Zo wordt de Steigersgracht gedempt om vervolgens verlegd en verbreed te worden en legt Grimeijer de bouw aan de Coolsingel van het pand van het Rotterdamsch Nieuwsblad en de Rotterdamsche Bank vast.