content

Wat vind ik in 'Zoeken op personen'?

In 'Zoeken op personen' kunt u zoeken in de oude akten van de Burgerlijke Stand, op de voorlopers daarvan (de doop-, trouw- en begraafboeken), en op het bevolkingsregister en de gezinskaarten van Rotterdam. Van de akten van de Burgerlijke Stand, de doop-, trouw- en begraafregisters en de bevolkingsregisters zijn alle namen overgenomen in 'Zoeken op personen'. Van de gezinskaarten zijn alleen de namen van de gezinshoofden overgenomen, en alle personen met een andere achternaam dan het gezinshoofd.

In de akten van de Burgerlijke Stand worden geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden officieel geregistreerd door de overheid. Bekijk de Archiefwegwijzer Burgerlijke Stand om te zien welke akten aanwezig zijn.

Vóór 1811 werden deze gebeurtenissen niet centraal geregistreerd, maar gedeeltelijk door de stad of het dorp enerzijds, en de kerken anderzijds. Deze registers zijn de de doop-, trouw- en begraafboeken. De oudste bij het Stadsarchief Rotterdam stammen uit het einde van de 16e eeuw. Lees er meer over in de Archiefwegwijzer doop-, trouw- en begraafregisters .

In de bevolkingsregisters werden van alle inwoners gegevens bijgehouden, zoals naam, geboortedatum, burgerlijke staat, adres, beroep en kerkgenootschap, en de veranderingen daarin. Van 1850-1880 werden inwoners in volgorde van de straten en wijken geregistreerd. Wanneer een gezin verhuisde, werden ze doorgestreept op het oude adres en op de pagina van het nieuwe adres weer bijgeschreven. Vanaf 1880 kwam er een andere werkwijze. Vanaf dat jaar staan de inwoners in volgorde van achternaam geregistreerd. U ziet dan de gegevens van alle op hetzelfde adres samenwonende leden van een gezin bij elkaar staan. Inwonende dienstbodes en andere "alleenlopende personen" staan in aparte registers. In Rotterdam gebruikte men vanaf 1880 niet alleen boeken voor de bevolkingsregistratie, maar ook kaarten, gezinskaarten genoemd. Deze kaarten werden rond 1920 voor alle gemeenten verplicht. Lees hier meer over gezinskaarten.

In 'Zoeken op personen' zijn tot nu toe 2,4 miljoen uittreksels opgenomen van akten van de Burgerlijke Stand en de voorlopers daarvan, en 1,2 miljoen inschrijvingen op de gezinskaarten. Elke maand komen er 5.000 nieuwe akten bij.

Bij de akte staat vaak een scan. Deze scan kunt u kosteloos downloaden. Voor alle andere akten in 'Zoeken op personen' waaraan geen scan hangt kunt u langskomen om de akte op microfiche of het origineel te raadplegen. Op de studiezaal kunt u kosteloos scans maken van de microfiches.

Hieronder kunt u per plaats zien wat er is opgenomen in 'Zoeken op personen':

Albrandswaard IJsselmonde
Barendrecht Kralingen
Berkel en Rodenrijs Lansingerland
Bergschenhoek Overschie
Bleiswijk Pernis
Charlois Poortugaal
Delfshaven Rhoon
Hillegersberg Ridderkerk
Hoek van Holland Rotterdam
Hoogvliet Schiebroek