content

Zoeken op personen

Dit een praktische zoekinstructie waarin stap voor stap staat uitgelegd wat de zoekopties zijn in de zoekingang ‘zoeken op personen’. Voor hulp bij de interpretatie en de inhoud van de bronnen in de zoekingang ‘zoeken op personen’ raadpleeg dan de archiefwegwijzers. Raadpleeg ook de veelgestelde vragen en de hulp bij genealogisch of biografisch onderzoek. Heeft u vragen en/of opmerkingen die hiermee niet beantwoord zijn, neem dan contact met ons op.

Beginscherm

Indien u de zoekingang ‘zoeken op personen’ opent, dan krijgt u de persoonsgegevens te zien die deze zoekingang aanbiedt uit de DTB (doop-, trouw- en begraafregisters), het bevolkingsregister en de burgerlijke stand. U doorzoekt al deze bronnen tegelijk. Het zoekscherm vindt u linksboven in het beginscherm, dit klapt open zodra uw cursor in het zoekveld staat.

Eerste zoekopdracht

Hoe meer zoekvelden u invult, hoe gerichter u zoekt. U kunt ook een generieke zoekopdracht geven door maar één zoekveld in te vullen en daarna de resultaten filteren om hiermee de zoekopdracht te vernauwen. Meestal wordt er gericht gezocht op naam, u kunt ook alleen zoeken op periode en plaats. De patroniemen zijn doorzoekbaar via het zoekveld ‘achternaam’. Er is in sommige gevallen helemaal geen naam ingevuld, bijvoorbeeld bij een doodgeboren kind, of geen achternaam ingevuld bij dopelingen. Maak dan gebruik van de meest algemene zoekopdracht door de zoeken binnen 'alle velden'.

 

Figuur 2. Zoekformulier na openklappen

Zoeken naar meerdere personen binnen akten

Indien u naar twee of meer personen zoekt binnen een akte kan dit door het plus-icoon te kiezen in het zoekformulier. De zoekvelden voor ieder persoon herhalen zich. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld zoeken naar bruid en bruidegom of kind en vader die beide moeten voorkomen in de akte.

Figuur 3. Zoeken naar meerdere personen binnen 1 akte

Wildcards

Maak gebruik van zogenoemde ‘wildcards’ indien u een gedeelte van de zoekterm niet weet, zoals de naam van een persoon. Dit is van toepassing bij verschillende schrijfwijzen. Bij de asterix (*) komt in plaats van 1 of meerdere tekens, het vraagteken (?) vervangt exact 1 teken. Zoekt u bijvoorbeeld naar Bruin of Bruijn, dan wordt de zoekvraag Brui?n. Zoekt u naar Jansz, Jansen of Janssen, dan wordt de zoekvraag Jans*.

Filteren

Na de eerste zoekopdracht is er aan de rechterkant van het scherm een kolom te zien met filteropties. Achter de filteropties staat tussen haakjes het aantal resultaten (personen) welke u te zien krijgt bij het toepassen van het filter. Zodra u een filteroptie kiest, is deze optie bovenaan deze kolom te zien met een rood kruis ervoor. Als u op een toegepast filter klikt, verwijdert u het filter.

 

 

Figuur 4. (De)activering filter

 Sortering

Het zoekresultaat dat na het zoeken naar voren komt is standaard gesorteerd op ‘laatste wijziging’ (de datum waarop deze akte in het systeem is gezet). Dit kan aangepast worden naar sorteren op voornaam, achternaam, rol, plaats of datum.

 

Figuur 5. Sorteringsopties

Resultaatscherm

In het resultatenscherm ziet u van boven naar beneden uw zoekopdracht, het aantal zoekresultaten, de toegepaste sortering, de weergavekeuze, filters en de zoekresultaten met “gehighlight” de termen waarnaar u zoekt.

Figuur 6. Beginscherm

Zoekresultaten openen

Als u uw weergave op tabelweergave heeft staan, dan staan alle zoekresultaten onder elkaar in kolommen. Indien u op een regel klikt opent de akte in een detailscherm. U kunt deze dichtklikken middels het kruisje. U kunt de weergave wijzigen naar detailweergave, waardoor alle akten geopend worden als detailweergave. Hiervoor klikt u rechts bovenin het scherm op het vergrootglas-icoon, dat naast het tabel-icoon staat.

 

 

Figuur 7. Openen en sluiten detailscherm in tabelweergave.