content

Stappen bij genealogisch onderzoek

Stap 1: Hoe begint u?
Stap 2: Kiezen van online zoekmachine: Digitale Stamboom
Stap 3: Zoeken en vinden in de Digitale Stamboom
Stap 4: Controleren en noteren

Stap 1: Hoe begint u?

Omschrijf uw onderzoeksvraag, wat wilt u weten? Bijvoorbeeld: al mijn voorouders (mannen en vrouwen); of: alleen voorouders in de mannelijke lijn; of: welke voorouder droeg als eerste mijn achternaam. Ga het gesprek aan met familieleden. Vraag na waar mensen hebben gewoond en gewerkt, waar ze naar school gingen, wanneer ze jarig waren, of ze kinderen hebben gehad enzovoorts. Vraag naar familiedrukwerk (geboorte- en rouwkaarten, trouwboekjes). Deze gegevens bieden vaak een eerste aanknopingspunt voor het onderzoek. Zet op een rij wat u weet van uw ouders en grootouders. Wat waren hun officiële namen? Wanneer en waar zijn ze geboren, getrouwd en overleden? Waar hebben ze gewoond? Maak onderscheid tussen de feiten die u zeker weet en de feiten die u moet controleren. Begin uw onderzoek met dat laatste, en werk stap voor stap terug in de tijd.

Stap 2: Kiezen van online zoekmachine: Digitale Stamboom

De Digitale Stamboom van het Stadsarchief Rotterdam is een grote index op (onder andere) de oude akten van de Burgerlijke Stand van Rotterdam en enkele gemeentes in de regio Rotterdam. In deze akten werden geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden officieel geregistreerd. Bekijk het overzicht van beschikbare akten van de Burgerlijke Stand, zodat u kunt inschatten of u familiegegevens zult vinden met behulp van de Digitale Stamboom. Woonden uw ouders of grootouders in Rotterdam, dan kunt u ze waarschijnlijk vinden in de gezinskaarten, die ook zijn opgenomen in de Digitale Stamboom. Komen uw (groot)ouders uit andere plaatsen? Kijk dan op WieWasWie, een grote database met akten van de Burgerlijke Stand uit heel Nederland.

Stap 3: Zoeken en vinden in de Digitale Stamboom

In het zoekscherm van de Digitale Stamboom klikt u aan dat u zoekt in de Burgerlijke Stand. Beperk u in het begin tot een korte periode om te doorzoeken, zeker als uw naam veel voorkomt. Na het klikken op de knop Zoeken krijgt u een resultatenlijst te zien. Als u klikt op één van de resultaten ziet u alle details van de akte die in de index zijn overgenomen. De gezinskaarten kunt u meteen gratis downloaden.Van alle andere akten in de Digitale Stamboom kunt u een kopie bestellen. Dat wijst zich vanzelf als u een akte hebt gevonden. Daarnaast zijn alle akten op microfiche of scan ter inzage in de studiezaal van het Stadsarchief.

Stap 4: Controleren en noteren

Controleer of de gevonden persoon degene is die u zoekt. In één familie waren er vaak meerdere neven of nichten met dezelfde namen. Ook kregen kinderen soms de voornaam van een overleden broertje of zusje. Houd er rekening mee dat voor- en achternamen vroeger geen vaste schrijfwijze hadden. Bij de index in de Digitale Stamboom gebruikt het Stadsarchief altijd de schrijfwijze in de oorspronkelijke administratie. Noteer wat u vindt: de namen die in de akten voorkomen, maar ook datum, plaats en bronvermelding. Schrijf op welke zoekactie geen resultaat gaf, zo werkt u efficiënt. Zet er ook de datum van de zoekactie bij. Als er nieuwe gegevens worden gepubliceerd, kunt u wellicht meer vinden.