content

Stadsarchief Rotterdam schrijft en digitaliseert voetbalgeschiedenis…

28 februari 2018

Nee, we gaan geen nieuw boek schrijven, we bedoelen in overdrachtelijke zin. De voetbalglorie van Rotterdam is in de jaren tachtig al eens beschreven door oud-medewerker Cees Zevenbergen. Wat dan wel? Het Stadsarchief werkt samen met Metamorfoze (Nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed) aan de digitalisering van de clubbladen van Excelsior, Feyenoord en Sparta. Op termijn (naar verwachting in 2019) verrijken we de voetbalgeschiedenis met de beschikbaarstelling van deze bladen via het platform van de Koninklijke Bibliotheek: Delpher.

Het Stadsarchief bewaart de Rotterdamse voetbaltijdschriften, maar deze collectie is niet altijd volledig. Aanvullingen zijn geleverd door de clubs en die clubs beschikken weer over enthousiaste leden met belangstelling voor (voetbal)historie.

Zo zijn wij benaderd door René Schouten (r.schouten@sparta-rvav.nl) beheerder van het archief van Sparta dat deels bij ons aan de Hofdijk 651 wordt bewaard. Hij is ter digitalisering nog op zoek naar een beperkt aantal exemplaren van andere Sparta-bladen. Denk hierbij aan titels als de Cricket Weekly, de weekbrieven voor honkbal en softbal, de voormalige jeugdnieuwsbrief Sparta Nieuws, de programmabladen Sparta Honkbal, Sparta Thuis en Pro Sparta en diverse andere bladen zoals die van de vereniging De Sparta Supporter.

Het Stadsarchief kan niet alles verwerven en alles bewaren, maar zou graag in het bezit komen van de archieven en clubbladen van enkele roemruchte Rotterdamse verenigingen, zoals Xerxes (1904 – 2000), R.V. & A.V. Neptunus (1900 - 2011) en De Musschen (1919 - 2004). Wat uit bovenstaande blijkt: geschiedenis ‘schrijf’ je samen. Het Stadsarchief kan niet zonder de enthousiaste bewaarzucht van particulieren.

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Archieven & Collecties van het Stadsarchief Rotterdam.