content

Rotterdam-West herdenkt Vergeten Bombardement

26 maart 2018

Op zaterdag 31 maart 2018 is het precies 75 jaar geleden dat Bospolder en Tussendijken door bommen grotendeels werden verwoest. Daarbij verloren 400 mensen hun leven en 16.000 raakten dakloos. Dit zogenoemde ‘Vergeten Bombardement’ wordt zaterdagmiddag officieel herdacht in Park 1943 in aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb. Na afloop is er gelegenheid een wandeling langs de brandgrens te maken of in Bibliotheek Delfshaven de presentatie van de audiocompilatie van ooggetuigenverslagen bij te wonen.

Het bombardement van 31 maart 1943 is uitgevoerd door Amerikaanse vliegtuigen. Doel was de werf van Wilton-Feijenoord in Schiedam, waar torpedo-lanceerbuizen voor Duitse onderzeeboten werden gemaakt. In plaats daarvan kwamen de bommen een paar kilometer verderop terecht, op de dichtbevolkte woonwijk in Rotterdam-West

Deze luchtaanval heeft lange tijd veel minder aandacht gekregen dan het Duitse bombardement van 14 mei 1940 op het centrum van Rotterdam. Daarom wordt deze gebeurtenis het Vergeten Bombardement genoemd.

Op initiatief van bewoner Jan Polet en de Werkgroep Vergeten Bombardement 1943 hebben Rotterdammers in de Verhalenkeet hun persoonlijke verhaal over die dag verteld. Verhalenhuis Belvédère maakte van de meest aangrijpende momenten een audiocompilatie en presenteert deze in de vorm van een ‘luistertafel’ en luisterboekje. Duur ca. 60 minuten. Bovendien worden de verhalen voor de eeuwigheid bewaard in het Stadsarchief Rotterdam.

Plaats: Bibliotheek Delfshaven en Park 1943, Rösener Manzstraat 80, Rotterdam-West
Tijdstip: zaterdag 31 maart, 13 uur herdenking, 14 uur inloop met soep, koffie en thee en aansluitend luistertafel
Deelname is gratis, maar reserveren wordt aanbevolen vanwege het beperkte aantal hoofdtelefoons. Dat kan via 010 720 0997 of per mail via reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl o.v.v. Luistertafel 31 mrt + uw naam, aantal personen en contactgegevens.