content

Rotterdam in kleur amateurfoto’s uit 1936-1945

9 mei 2018

Op woensdag 16 mei opent Museum Rotterdam in samenwerking met Stadsarchief Rotterdam een kleine tentoonstelling waar kleurendia's uit de periode 1936-1945 centraal staan. Het zijn unieke beelden van het vooroorlogse Rotterdam in kleur. Een must-visit voor liefhebbers van de stad en fotografie.

Kleur in amateurfotografie was voor de Tweede Wereldoorlog heel bijzonder aangezien kleurenrolletjes pas in 1936 op de markt kwamen. Uit de periode 1936 - 1945 heeft Stadsarchief Rotterdam 200 bijzondere kleurendia's verworven waaruit curator Joop de Jong in samenwerking met Museum Rotterdam een selectie heeft gemaakt. In de tentoonstelling 'Rotterdam in Kleur' staan opnames van amateurfotografen Richard Boske, Jan Willemstijn en Hendrik Sutterland centraal. Zij fotografeerden de stad Rotterdam, en na mei 1940 tevens de oorlogsverwoestingen in kleur; beelden die uniek zijn voor Rotterdam.
 
“De meeste fotografie uit die tijd is in zwart/wit en dat kleurt onze herinnering. Als je die tijd ineens in kleur ziet, komt dat heel levensecht en verrassend herkenbaar over.”
Jantje Steenhuis, Gemeentearchivaris Rotterdam
 
De wisselexpositie Rotterdam in Kleur is vanaf 16 mei tot 9 september te zien bij Museum Rotterdam in het Timmerhuis, Rodezand 26 Rotterdam.

rotterdam in kleur

Boompjes hoek Rederijstraat 1936-1940 Collectie Stadsarchief Rotterdam fotograaf R. Boske