content

Rotterdam Classics: Hoe verkoop je Rotterdam?

20 november 2017

Op woensdag 6 december om 19.30 uur presenteert het Stadsarchief in samenwerking met LantarenVenster en Joop de Jong (uitgeverij Diafragma) Voluit Rotterdam, een halve eeuw voorlichtingsfilms uit de periode 1951 tot 2004, over de stad in wording en de stad die is. De verschillende korte films zullen worden afgewisseld met een interview met regisseur Janwillem de Kok (How do you Rotterdam?, 2004) en de presentatie van de dvd Voluit Rotterdam.

"Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is vééls te echt", aldus Jules Deelder. Niet te filmen? Dat valt gelukkig erg mee. Tal van voorlichtingsfilms getuigen van de wens om Rotterdam (inter)nationaal aan de man te brengen, als stad in ontwikkeling, eerst gericht op herstel (Houen zo!, Een wandeling door Rotterdam, Rotterdam) spoedig daarna op de toekomst (Poort van Europa). De productie Toets was bedoeld om het imago van de haven te verbeteren. Zeldzamer zijn de films die Rotterdam presenteren zoals het is, bijvoorbeeld How do you Rotterdam?: Rotterdam is een geweldige stad, gaat dat zien, maar wat je ook gaat zien, Rotterdam kent geen voltooid verleden tijd. Altijd wordt ergens gewerkt aan het verbeteren van de stad.

Elke film geeft een eigen en uniek, want vervlogen, tijdsbeeld van stad en haven, waar de trots van Rotterdammers - hoe direct en nuchter ze ook zijn - van afspat. Vier producties wonnen internationale filmprijzen. Sommige raken ieders hart door de rollen van actrice Ansje van Brandenberg en presentatrice Mies Bouwman.  Prikkel je Rotterdam-gevoel en ga dit zien!

Prijsvraag
Geïnspireerd? Maak zelf met je smartphone een promo-filmpje van Rotterdam (max. zestig seconden) en stuur dit voor 31 december op naar Stadsarchief Rotterdam. Het in de ogen van de jury mooiste filmpje wordt verspreid via sociale media en opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam. De winnaar krijgt bovendien de dvd Voluit Rotterdam.

Filmvoorstelling
Woensdag 6 december, 19.30 uur
Lantarenvenster, Otto Reuchlinweg 996
Kaarten te bestellen via:
http://www.lantarenvenster.nl/36-6342-Rotterdam_Classics_Voluit_Rotterdam

DVD Voluit Rotterdam
ISBN-nummer van de dvd is 9789490631307
http://www.uitgeverijdiafragma.nl/site/production/item/477/#preview