content

RDM glasnegatieven gedigitaliseerd en online beschikbaar

12 juli 2018

Een grote serie glasnegatieven uit het archief van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) is gedigitaliseerd en vanaf vandaag beschikbaar via onze website. Het gaat om ruim 7000 afbeeldingen die door bedrijfsfotografen van de RDM zijn gemaakt over een periode van 80 jaar: van 1903 tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De collectie bevat veel foto’s van technische constructies en scheepsonderdelen. Daarnaast is een groot aantal afbeeldingen gewijd aan de bouw van schepen voor de Holland-Amerika Lijn, zoals het SS Nieuw-Amsterdam en het SS Rotterdam. Ook foto’s van de totstandkoming van Tuindorp Heijplaat maken onderdeel uit van de serie.

De RDM is onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. De voormalige werf voor scheepsnieuwbouw, - reparatie en machinebouw werd in 1902 opgericht. De naam ‘Droogdok’ geeft al aan dat reparatie en onderhoud van schepen de belangrijkste activiteiten waren. Tot 1983 zou dit de kurk zijn waarop het bedrijf zou drijven. Nieuwbouw schuwde de RDM echter evenmin. Een indrukwekkende reeks nieuwe schepen, waaronder het ss Nieuw Amsterdam (1938) en het ss Rotterdam (1959), beide gebouwd voor de Holland-Amerika Lijn, verliet de werf. Vanaf 1929 kreeg ze van de Koninklijke Marine orders voor het bouwen van onderzeeërs. Daarnaast leverde ze ook andere marineschepen af, zoals de kruiser Hr. Ms. De Zeven Provinciën, die na de oorlog lange tijd het meest geavanceerde schip van de NAVO-vloot zou zijn. De RDM werd grootleverancier van de olieraffinaderijen, ontwikkelde apparatuur voor kernenergie, en bouwde booreilanden, kraanpontons en dergelijke.

Doordat de werf erg afgelegen lag en het personeel van heinde en verre moest komen liet de RDM woningen bouwen voor hun medewerkers in de nabijheid van de werf. Zo ontstond het Tuindorp Heijplaat met zo’n 2.000 inwoners.

In 1983 viel het doek voor het Rijn-Schelde-Verolme concern waar de RDM toen deel van uit maakte, enkele onderdelen werden daarna verzelfstandigd maar dat kon niet voorkomen dat RDM in de jaren negentig alsnog ten onder ging.

Glasnegatieven
Rond 1850 werd glas geïntroduceerd als negatiefmateriaal voor de fotografie. Daarmee konden scherpere negatieven worden gemaakt. Glasnegatieven waren lange tijd gangbaar, tot het kunststofnegatief zijn intrede maakte rond 1950. Bij het Stadsarchief worden de glasnegatieven bewaard in een speciale koelcel met een temperatuur van 4 graden.

De RDM negatieven zijn onlangs gedigitaliseerd en voorzien van beschrijvingen. De foto’s zijn voor iedereen beschikbaar en te downloaden via de website van het Stadsarchief Rotterdam.