content

Project vrijwillige fotografen afgerond

27 februari 2017

Tien Rotterdammers hebben zich de afgelopen twee jaar ingezet als vrijwillige fotograaf van het Stadsarchief Rotterdam. Zij hebben diverse plekken en gebeurtenissen in de stad vastgelegd, deze foto’s worden nu opgenomen in de collectie van het Stadsarchief. Op die manier dragen zij een steentje bij aan het opbouwen van het beeldarchief en dus van het collectief geheugen van Rotterdam.

Het Stadsarchief is blij dat betrokken mensen in de stad kunnen helpen de fotocollectie actueel te houden. Het levert een veelzijdige collectie op. Iedereen kijkt weer met een andere blik naar de stad. Geralda de Graaf: “Ik vond het erg leuk om mee te werken aan het geheugen van de stad. Als Rotterdammer kan ik zo iets bijdragen. Het was een mooie zoektocht en uitdaging om met de camera op zoek te gaan naar plekken die het waard zijn om bewaard te worden voor de toekomst. Soms geven de simpelste dingen de mooiste beelden”.

De tien vrijwillige fotografen hebben foto’s van diverse locaties en gebeurtenissen gemaakt. Uiteraard van de veranderde binnenstad met de Markthal en Rotterdam Centraal, maar ook van het Dakpark en de Tweede Maasvlakte. Sloopwerkzaamheden zijn eveneens vastgelegd, zoals die van de bijgebouwen van het Zuiderziekenhuis en van Ons Blok op het Noordereiland.

De vrijwilligers kijken met veel plezier terug op de afgelopen twee jaar. Peter Dane “Ik heb het als een eer ervaren om twee jaar geleden als één van de tien uitgekozen te zijn uit de vele inschrijvingen. Met veel met plezier heb ik de opdrachten afgerond. De foto’s kunnen nu en in de verre toekomst gebruikt worden. Misschien worden ze wel besteld voor historische bladen of voor de inrichting van kantoorruimten, dat zou een mooie bekroning zijn. Eigenlijk vind ik elke plaatsing, waar dan ook, natuurlijk al een eer”.

Een groot deel van de foto’s van de vrijwillige fotografen kun je vanaf nu bekijken in de beeldbank op de website van het Stadsarchief. http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/collectie/beeld-en-geluid
Door in het zoekveld ‘Vrij zoeken’ vrijwillige fotografen in te voeren verschijnen de foto’s gemaakt door de tien vrijwillige fotografen. De komende tijd wordt deze beeldbank nog verder aangevuld.

Aan het project deden de volgende vrijwilligers mee: Peter Dane, Ina Daniels, Geralda de Graaf, Marian Groeneweg, Fred Lit, Alexander Meeder, Sjef Middelweerd, Ilya de Milde, Mark Roestenburg en Ger Stahlhofer.
Het Stadsarchief vond het bijzonder om op deze manier samen te werken met Rotterdammers en is erg tevreden over het resultaat.

 

vrijwillige fotografen