content

Muziekarchief Morabeza Records wordt 'teruggegeven' aan Kaapverdië

10 december 2018

In het bijzijn van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander zal burgemeester Aboutaleb dinsdag 11 december het gedigitaliseerde muziekarchief van Morabeza Records overhandigen aan de president van Kaapverdië. Dit gebeurt tijdens het staatsbezoek van president Jorge Carlos de Almeida Fonseca aan Nederland. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië (1961-1975) is door Morabeza Records in Rotterdam het Kaapverdisch cultureel erfgoed veilig gesteld. Het Stadsarchief Rotterdam heeft het muziekarchief gedigitaliseerd, zodat het voor de toekomst bewaard blijft.

Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam
Buiten Kaapverdië en Portugal, de oude kolonisator, wonen nergens zo veel Kaapverdianen als in Rotterdam. De eersten kwamen in de jaren vijftig om hier in de haven te werken. João Silva was een van hen. Silva, beter bekend als Djunga de Biluca, is één van de grondleggers van de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. In 1955 verruilt hij Cabo Verde voor het Rotterdamse zeemansleven. Silva (geboren in 1929) heeft vanuit Rotterdam meegestreden voor de onafhankelijkheid van Kaapverdië.

Kaapverdië was van de vijftiende eeuw tot 1975 een kolonie van Portugal, van 1961-1975 woedde er een gewapende onafhankelijkheidsstrijd in het land. Amílcar Cabral leidde de onafhankelijkheidsbeweging en moedigde Silva aan om de Kaapverdiaanse cultuur veilig te stellen vanuit Rotterdam. Silva: "Het was mijn taak om de cultuur levend te houden; onze cultuur is onze identiteit, die moeten we niet verliezen."

Morabeza records
In de jaren zestig richtte Silva het Kaapverdiaanse platenlabel Morabeza op aan de Beukelsdijk. Onder eigen beheer bracht hij een LP uit met allemaal nummers van verschillende Kaapverdiaanse artiesten. Nooit eerder was er een Kaapverdiaanse plaat uitgebracht, de eerste plaat van Morabeza werd daarom met veel trots omarmd.  In de jaren die volgend nodigde Silva Kaapverdiaanse muzikanten uit om hun muziek in Rotterdam op te komen nemen.

Silva staat symbool voor de eerste generatie Kaapverdianen in Nederland en wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. Nadat Kaapverdië in 1975 onafhankelijk werd, werd hij aangesteld als consul voor Kaapverdië.

Teruggeven cultureel erfgoed
Het muziekarchief is in 2016 overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam die de master tapes van alle LP’s die zijn uitgebracht bij Morabeza digitaliseerde. Zo is dit cultureel erfgoed veilig gesteld voor de toekomst en kan het worden 'teruggegeven' aan Kaapverdië als gedeeld erfgoed.

Tijdens het staatsbezoek van president Jorge Carlos de Almeida Fonseca aan Nederland zal burgemeester Aboutaleb in het bijzijn van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander het gedigitaliseerde muziekarchief overhandigen. Dit vindt plaats op dinsdag 11 december in het Sparta stadion in Rotterdam.

 

morabezqa