content

Jongerencultuur van jaren tachtig in 6000 portretten

20 november 2017

Het Stadsarchief Rotterdam heeft gisteren de portretten gekregen van ruim 6000 jongeren die in 1985 het baanbrekende muziekfestival Pandora’s Music Box bezochten. Het archief kreeg de foto’s uit handen van Evan van der Most van de stichting Dig it Up, die ze enkele jaren geleden ontdekte bij een van de festivalorganisatoren thuis.

De overdracht had plaats ter gelegenheid van de opening van de expo ‘Portretten Pandora’s Music Box’. Op deze tentoonstelling in de DIG IT UP Gallery aan de Schiedamsedijk 62a is een selectie van 135 Pandora-portretten te zien. In de etalage worden bovendien alle ruim 6.000 portretten digitaal vertoond.

Pandora’s Music Box was een tweedaags muziekfestival dat in 1983, 1984 en 1985 werd gehouden in De Doelen te Rotterdam. Tegenwoordig wordt het festival vanwege de opzet met allerlei acts en performances, gezien als een voorloper van evenementen als Lowlands en Motel Mozaïque. Tijdens de derde editie heeft fotograaf John Groot – alias Phoxx - alle bezoekers in een geïmproviseerde studio op de gevoelige plaat vastgelegd. Die opnamen waren lange tijd zoek, totdat DIG IT UP ze terugvond.

In het collectiebeleid van het Stadsarchief is de Rotterdamse muziek- en jongerencultuur in jaren 1980 en 1990 een aandachtsgebied. Materiaal over het uitgaansleven in die periode is schaars. Er zijn wel enkele professionele fotografen die het een en ander hebben vastgelegd, zoals Gerard Wessel en Marrie Bot. De door John Groot gemaakte portretten zijn een belangrijke aanvulling. Ze geven een herkenbaar beeld van onder meer de kledingstijl en de haardracht van het Pandora-publiek, dat veelal afkomstig was uit de toenmalige ‘underground scene’.

Zoals het nu er naar uitziet zal het Stadsarchief een selectiedeel van de portretten via de online beeldbank ontsluiten. De overige portretten zijn dan op de studiezaal te bekijken.

Het Geluid van Rotterdam heeft een crowdsourcingsactie gestart om de identiteit van de geportretteerden te achterhalen. Was je er bij in 1985? Kijk dan op de website van Het geluid van Rotterdam.

De DIG IT UP Gallery aan de Schiedamsedijk 62a is donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 17.00 geopend.