content

Hollywood tussen de heipalen

26 oktober 2018

Bij de wederopbouw van Rotterdam denken we al snel aan soberheid en tucht. Maar is dat wel het hele verhaal? In de bioscoop kregen Rotterdammers een totaal andere wereld voorgeschoteld: Hollywoodfilms vol glamour, erotiek en avontuur. Op het witte doek leek het alsof iedere Amerikaan een auto en een goed gevulde koelkast had, terwijl de meeste Rotterdammers daar alleen maar van konden dromen en amper de touwtjes aan elkaar konden knopen.

Hoe hebben Rotterdammers het bezoek aan de bioscoop ervaren, vóór de televisie kwam? Hoe paste de droomwereld van de cinema in hun dagelijkse bestaan? Deze vragen staan centraal in een internationaal onderzoeksproject, dat gepresenteerd wordt in Verhalenhuis Belvedère op vrijdagmiddag 16 november.

De middag biedt een lezing over de Rotterdamse bioscoopcultuur in de jaren vijftig (met veel foto- en filmmateriaal) en interviews met een aantal Rotterdammers die herinneringen ophalen over filmkijken in de wederopbouwtijd. De onderzoekers horen ook graag uw herinneringen! Neemt u a.u.b. ook tastbare souvenirs mee: foto’s, plakboeken, affiches, uw verzameling sterrenportretten.

Herinneringen aan de Rotterdamse bioscoop in de jaren vijftig.

Vrijdag 16 november 14.30-16.30
Het Verhalenhuis Belvedère, Rechthuislaan 1, Rotterdam Katendrecht
Entree: gratis (wel graag aanmelden via www.belvedererotterdam.nl)