content

Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam

14 november 2016

Rotterdam staat aan het begin van de twintigste eeuw aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Henri Berssenbrugge fotografeert Rotterdam precies zoals de stad toen gevoeld moet hebben. Zijn beeldende nalatenschap is van groot historisch belang en nu samengebracht in de publicatie Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam. De geselecteerde foto’s zijn stuk voor stuk afkomstig uit het Stadsarchief Rotterdam.

Henri Berssenbrugge
De fotograaf Henri Berssenbrugge (1873-1959) is een van de belangrijkste fotografen in het vooroorlogse Nederland. Zijn werk was in vele publicaties te zien en werd nationaal en internationaal tentoongesteld. Hij runde een fotostudio aan het Boschje en later aan de chiquere Mauritsweg. Portretfotografie was zijn belangrijkste bron van inkomsten maar hij was te beweeglijk voor het werken in de studio. Naast de studio-opnamen fotografeerde hij voor zijn plezier op straat. Als een flaneur bewoog hij zich door de stad en haalde zijn camera op de juiste momenten tevoorschijn.

Gedurfde blik en bijzonder resultaat
Berssenbrugge had geen oog voor het drukke moderne stedelijke verkeer met zijn trams, auto’s, havenkranen, graanelevatoren en grootse zeeschepen. Hij was niet geïnteresseerd in de stad van de toekomst. Hij zocht de stad die er nog was en die er binnen afzienbare tijd niet meer zou zijn: het buurtleven in de stegen, de levendige handel op de markten en de beurtvaart in de grachten. Het zijn opvallende sfeerbeelden van het alledaagse leven van Rotterdammers tussen 1906 en 1916. Kenmerkend voor zijn foto’s en gedurfd voor die tijd zijn de experimenten met grafische technieken en de schilderachtige toepassingen waarmee zijn werk raakt aan de schilderkunst.

Foto’s uit het Stadsarchief Rotterdam
Alle gepubliceerde foto’s komen uit het Stadsarchief Rotterdam. Van de foto’s uit deze periode verkocht Berssenbrugge destijds ruim vierhonderd glasnegatieven aan het Stadsarchief Rotterdam. Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam presenteert een eerste selectie uit dit onbekende Rotterdamse oeuvre.

Essays
Essays van Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam, en Frits Gierstberg, curator bij het Nederlands Fotomuseum, onderstrepen het belang voor Rotterdam en de geschiedenis van de fotografie.

Het fotoboek Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam is vanaf 18 november 2016 verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.uitgeverijdiafragma.nl voor de prijs van € 22,50 (120 pagina’s, formaat 21x21 cm, hard cover). ISBN: 978-94-90631-11‐6.

Uitgeverij Diafragma is gespecialiseerd in boeken en dvd’s over fotografie en film, geschiedenis en cultureel erfgoed. De focus ligt zowel op onontdekte en anonieme fotografie als op de nalatenschap van bekende fotografen en cineasten. Rode draad in alle uitgaven is de stad Rotterdam.

boek Berssenbrugge