content

Foto stadhuisengel wint Instagramwedstrijd #mijn14mei

13 mei 2016

De Instagram-fotowedstrijd #mijn14mei is gewonnen door Bea van Golen. De jury, bestaande uit fotograaf Vincent Mentzel, stadsarchivaris Jantje Steenhuis en conservator Wanda Waanders, koos haar foto van de gouden vredesengel op de toren van het Rotterdamse stadhuis unaniem als beste. De jury roemt vooral de originaliteit, sfeer en compositie van haar inzending.

Veel fotografen kozen het bekende monument De verwoeste stad van Zadkine als onderwerp. De jury zegt verrast te zijn door de verschillende manieren waarop de inzenders dit sculptuur hebben benaderd en vastgelegd. Ook vond ze het mooi om te merken dat dit beeld voor Rotterdammers nog steeds symbool staat voor 14 mei 1940.

Universeel beeld

Winnende foto van Bea van GolenDe jury was echter het meest te spreken over de inzending van Bea van Golen. Zij fotografeerde de stadhuistoren met de gouden vredesengel en op de voorgrond een fragment van een gebouw in afbraak.

Het bijzondere is dat het een onmiskenbaar Rotterdams, maar tegelijk ook een universeel beeld is: het verwrongen metaal roept associaties op aan een stad in oorlogstijd en zou dus op elke plek in de wereld genomen kunnen zijn. De engel verbeeldt de hoop op vrede in de toekomst.

Dit aspect geeft volgens de jury extra betekenis aan de foto. In de jaren dat het stadhuis werd gebouwd woedde buiten de landsgrenzen immers de Eerste Wereldoorlog. Dat Van Golen dit in een foto heeft weten te vatten is te danken aan een minder voor de hand liggende standpuntkeuze, want mensen kijken niet zo vaak omhoog tijdens een wandeling door de stad. Niet alle Rotterdammers zullen dan ook weten dat er een vredesengel bovenop het stadhuis staat.

De winnares krijgt als prijs een gepersonaliseerde wanddecoratie van Instagramfoto’s ter waarde van € 100,-. Tevens mag ze op 14 mei aanwezig zijn bij de uitvoering van de revue Hart van Rotterdam.

Herdenking 14 mei

De fotowedstrijd #mijn14mei, uitgeschreven door het Stadsarchief Rotterdam, maakt onderdeel uit van de herdenking van het Duitse bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. De opdracht aan de deelnemers was een foto te maken die volgens hen deze gebeurtenis het beste verbeeldt.