content

Film over João Silva en Morabeza Records 17 maart herhaald

2 februari 2017

De korte film 'Morabeza Records, een Kaapverdiaans platenlabel uit Rotterdam' gaat op 17 maart in reprise. Oorspronkelijk zou de film alleen tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam worden vertoond, maar vanwege de grote belangstelling wordt de voorstelling toch herhaald.

Bij de vertoning van woensdagavond in LantarenVenster heeft burgemeester Aboutaleb de door het Stadsarchief Rotterdam gedigitaliseerde muziekcollectie van Morabeza Records symbolisch overhandigd aan consul-generaal Belarmino Monteiro SilvaSymbolische overhandiging van de Morabeza-collectie van Kaapverdië in Rotterdam.

Morabeza Records is opgericht door de Kaapverdische muzikant João Silva (1929), die zich in de jaren vijftig in Rotterdam vestigde. Het platenlabel bracht meerdere LP’s uit met nummers van diverse Kaapverdische artiesten. De bedoeling was daarmee een belangrijk onderdeel van de Kaapverdische cultuur veilig te stellen en bovendien een bijdrage te leveren aan de onafhankelijkheidsstrijd van Cabo Verde. De muziekcollectie van Morabeza Records is vorig jaar verworven door het Stadsarchief Rotterdam en nu dus gedigitaliseerd.
 

De film van Joop de Jong vertelt het verhaal van João Silva en Morabeza Records. Ook besteedt de film aandacht aan de rol van muziek in de Kaapverdische cultuur. Daarnaast wordt een door Michael Jansen en Aad Staal gemaakte voorlichtingsfilm uit 1984 vertoond, van Rotterdamse makelij. Negen jaar na de onafhankelijkheid van Kaapverdië in 1975 maakten zij in opdracht van ontwikkelingsorganisatie Novib een verslag van een aantal kleinschalige projecten in het straatarme Kaapverdië.

Na de voorstelling zal een dj feestelijke Kaapverdische plaatjes draaien in de foyer.

'Morabeza Records, een Kaapverdisch platenlabel uit Rotterdam'
Datum: vrijdag 17 maart
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996

Kaarten zijn de te bestellen via de website van LantarenVenster.