content

Een ode aan het kloppende hart van Rotterdam

28 september 2017

Het stadsbestuur heeft grootse plannen voor de herstructurering van de Coolsingel: minder verkeer, meer boulevard. Om je te kunnen verheugen op alles dat komt moet je weten welk verleden er schuil gaat achter deze roemrijke doorgang. Wat heeft hij betekend en voor wie? Museum Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam vinden het de hoogste tijd de straat te eren met een eigen tentoonstelling: COOLSINGEL.

Iedere Rotterdammer is er geweest, het is de centrale verkeersader, de verbindende logistieke schakel in de stad, het heeft een iconische naam, is onderdeel van het spel Monopoly, het is de straat waar de burgemeester aan werkt, de enige plek waar Feyenoord gehuldigd wil worden en alle winkels zich aan willen vestigen. Rotterdam is de Coolsingel, de Coolsingel is Rotterdam.

De Coolsingel heeft diverse transformaties ondergaan; van middeleeuwse stadsgracht tot de drukke verkeersader en winkelstraat die het nu is. De tentoonstelling COOLSINGEL neemt bezoekers mee langs een historische tijdlijn, een imponerende filmische beleving en een thematische verdieping met museum- en archiefstukken.

We eren de Coolsingel, niet alleen met een presentatie van mooie voorwerpen en indrukwekkend beeldmateriaal, maar vooral door en met de Rotterdammers zelf. Het verhaal van de Coolsingel kan niet worden verteld zonder alle Rotterdammers die er ooit hebben gewerkt, geflaneerd, gefeest, gerouwd, geprotesteerd, gewinkeld en er zijn getrouwd. Zij zijn de hoofdrolspelers in deze tentoonstelling. Zij brengen de Coolsingel als 'boulevard van emoties' tot leven.

De tentoonstelling COOLSINGEL vormt een visuele belevenis, een feest van herkenning en raakt iedereen in het hart, of je nu Rotterdammer bent of niet!

COOLSINGEL is van 4 november '17 tot 8 april '18 geopend voor publiek.