content

Adresboeken nu beter doorzoekbaar

1 juni 2016

De Rotterdamse adresboeken zijn in een nieuw digitaal jasje gestoken. De populaire database met namen van bedrijven en personen uit de periode 1808 – 1939 is nu beter te doorzoeken.

Deze vernieuwing is het eerste concrete resultaat van een twee jaar durend traject, waarbij alle zogenoemde nadere toegangen in één computersysteem worden ondergebracht. Binnenkort volgen de notariële akten en later dit jaar is het beurt aan de overige genealogische data.

De adresboeken zijn een veelgebruikte online bron van het Stadsarchief Rotterdam. Jaarlijks wordt de database enkele duizenden keren geraadpleegd. Vooral bij stamboomonderzoekers zijn de adresboeken populair. Het zoeksysteem is echter verouderd. Daarom is vorig jaar besloten een nieuw computerprogramma in te zetten. Daarbij is de keus gevallen op een programma van De Ree Archiefsystemen, dat ook door veel andere archieven in Nederland wordt gebruikt.

Met de ingebruikname krijgt de bezoeker de beschikking over nieuwe zoekmogelijkheden, zoals het filteren van de zoekresultaten. Bovendien zal het nieuwe systeem minder gevoelig zijn voor storingen.