content

‘Het leukst is het fotograferen van mensen met hun bezigheden’

6 juli 2017

In 1957 kocht Rotterdammer Helmuth Tjemmes zijn eerste eenvoudige camera. Sindsdien fotografeert hij de stad in al haar gedaanten. Het is resultaat is een collectie van meer dan 100.000 foto’s. Een selectie daaruit is vanaf zondag te zien in DIG IT UP Gallery aan de Schiedamsedijk 62a

Evan van der Most van DIG IT UP Gallery nam het initiatief om samen met curator en documentairemaker Joop de Jong, bekend van onder meer de expositie De Aanval (in opdracht van Museum Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam) en Rotterdam in the Picture (175 jaar fotografie in Rotterdam), zestig foto’s uit deze enorme collectie te exposeren.

Kinderen in de omgeving van de Oranjeboomstraat (1962)STAD laat niet alleen de stad door de lens van Helmuth zien, maar ook de stad van Rotterdammers in de afgelopen vijftig jaar. Met name de beelden uit de jaren vijftig en zestig zorgen vaak voor momenten van herkenning en herinnering. 'Ik maak foto’s van Rotterdam, van schepen, bruggen, evenementen in de stad zoals Koninginnedag. Wat ik na al die jaren nog steeds het leukst vind, is het fotograferen van mensen met hun bezigheden’, aldus Tjemmes.

De fotograaf gaat zijn collectie gefaseerd overdragen aan het Stadsarchief Rotterdam, te beginnen bij de foto’s die nu op de tentoonstelling te zien zijn. Tijdens de opening op zondag 9 juli zal stadsarchivaris Jantje Steenhuis ze in ontvangst nemen. De feestelijke afsluiting van de expositie is op zondag 10 september, 16.00 uur.

De etalagetentoonstellingen van Dig It Up Gallery aan de Schiedamsedijk 62a zijn 24/7 zichtbaar vanaf de straat. Iedere donderdag- en vrijdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 is in de galerie een uitgebreidere tentoonstelling te bekijken. De toegang is gratis.

Meer informatie vindt u op de website van DIG IT UP