content

Kerstcircus Ahoy

Grootste overdekte circusevenement van Europa, wordt sinds 1971 ieder jaar rond de kerstdagen gehouden. Veel beroemde circussen traden hier al op, topartiesten komen er graag voor naar Rotterdam.

Eerste in Nederland

Vandaag de dag kan men in het hele land naar een kerstcircus: van Den Haag tot Arnhem, van Hilversum tot Maastricht en van ’s-Hertogenbosch tot Leeuwarden. Het ene belooft een nog groter spektakel dan het andere. Ruim veertig jaar geleden was dat anders. Toen begon Sportpaleis Ahoy’ als eerste in Nederland met een kerstcircus. Inmiddels hoort het tot de traditionele evenementen rond de kerstdagen en is het een van de koplopers van Europa.

Overweldigend succes

In 1971 werd Sportpaleis Ahoy’ geopend aan de Zuiderparkweg. Een van de grootste publiekstrekkers dat jaar was het kerstcircus. Het was het idee van Ahoy’-directeur Harry Hofmeester. Het programma lag in handen van de Rotterdamse oud-artiest Dick Binnendijk. Hij zou de eenmalige kerstshow presenteren, maar met bijna 6.500 toeschouwers was Ahoy’ volledig uitverkocht. Meteen daarop werd besloten in 1972 opnieuw een kerstcircus te organiseren. Kerstcircus Ahoy’ werd een traditie en groeide uit tot één van de bekendste spektakels in Europa.

Grote namen

Vele beroemde internationale circussen treden er op, zoals Krone uit Duitsland en Knie uit Zwitserland. Maar Ahoy’ trekt ook internationale topartiesten aan. Zo hield in 1993 het perfectionisme van het Russische Staatscircusde bezoeker drie uur op het puntje van zijn stoel. Maar ook de vijfde generatie Blijdorp-tijgers kon op warme aandacht rekenen. In 1999 overschreed het bezoekersaantal de 100.000, om daarna weer te dalen.

Kerstcircusdirecteur Banning

De programmering van het kerstcircus is vele jaren in handen van Fernand Banning. In 2003 ontving hij voor zijn inspanningen de Wolfert van Borselenpenning, een prijs die wordt toegekend aan iemand die op verschillende terreinen activiteiten heeft ontplooid voor de Rotterdamse samenleving. Hij zorgt voor de spectaculaire trapezenummers, hilarische clowns, adembenemende luchtacrobatiek en vele andere circusnummers van internationaal vermaarde artiesten. Iedere keer weer nieuwe topacts leiden tot een unieke en onvergetelijke voorstelling.

Kroonluchters en pluche

In Sportpaleis Ahoy’ werd vanaf het begin telkens een circuspiste gebouwd. Vanaf 2006 kwam hierin verandering toen Ahoy’ zijn ruimte omtoverde tot het Ahoy’ Theater. Dit sfeervolle theater, met kroonluchters en pluche, wordt voor het kerstcircus telkens opgebouwd. Sindsdien groeit het bezoekersaantal weer enorm. Rotterdam is een van de koplopers in Europa en topartiesten komen graag naar Ahoy’.