content

Delftsche Poort

Voormalige stadspoort, gebouwd in de periode van 1768-1773. Tot 1940 hét icoon van Rotterdam. Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 is stadspoort zo ernstig beschadigd, dat deze in zijn geheel moest worden afgebroken.

Delftse Poort

De Delftse Poort is gebouwd in de periode van 1768-1773 naar een ontwerp van architect Pieter de Swart. Het natuurstenen bouwwerk werd vooral geroemd vanwege de rijkelijk versierde gevels. De ligging van de poort aan de noordzijde van de Kolk gaf het geheel een pittoreske aanblik.

Obstakel

Hoewel de Delftse Poort alom als een van de meest indrukwekkende Rotterdamse monumenten werd beschouwd, werd het bouwsel in de loop van de twintigste eeuw steeds meer als een obstakel voor het stedelijke wegverkeer gezien. In de jaren dertig werd besloten het monument te verplaatsen naar het zuidelijke deel van de binnenstad. De zorgvuldige afbraak en opbouw werden echter verhinderd door de totale verwoesting van de Delftse Poort tijdens het bombardement van 14 mei 1940.

Stalen reconstructie

Vijftig jaar later werd er op nagenoeg de oorspronkelijke plaats van de Delftse poort aan het Pompenburg een reconstructie in staal opgericht, ontworpen door de kunstenaar Cor Kraat. Rond de poort zijn enkele restanten opgesteld van de gebeeldhouwde ornamenten die de oorspronkelijke poort sierden.

Gebouw Delftse Poort

In 1991 werd Het Gebouw Delftse Poort in het centrum van Rotterdam gebouwd. Dit kantoorgebouw van Nationale Nederlanden, ontworpen door Abe Bonnema was tot mei 2009 het hoogste kantoorgebouw en de hoogste wolkenkrabber van Nederland. Het gebouw van spiegelglas is honderdeenenvijftig meter hoog en heeft eenenveertig verdiepingen.