content

Catharina Roodzant-Glimmerveen (1896-1999)

Schaakster, was in Nederland de eerste vrouw die de sport beoefende. Ze behaalde diverse nationale en internationale titels.

Jeugd

Catharina Glimmerveen werd op 21 oktober 1896 geboren als eerste meisje na vier jongens. Het gezin zou uiteindelijk elf kinderen tellen. Haar vader werkte als sleper: hij vervoerde vrachten met paard en wagen. Aangezien alle inkomsten welkom waren, ging Catharina na de lagere school helpen met schoonmaken. Geïnspireerd door de socialiste Henriëtte Roland Holst meldde ze zich aan bij de socialistische jeugdbeweging De Zaaier. Daar leerde ze David Roodzant kennen. Ze trouwden in 1918, waarna het jonge stel naar Engeland verhuisde. In 1921 keerden ze, met drie kinderen, terug naar Rotterdam.

Schaken

Via haar echtgenoot belandde Catharina in de schaakwereld. David Roodzant was een fanatiek schaker. Op een dag bekeek Catharina zijn stelling op het schaakbord. Ze vond zijn oplossing mooi knudde. Vanaf dat moment stak David veel tijd in de schaakontwikkeling van zijn vrouw. In 1929 werd Catharina als eerste vrouw lid van de schaakvereniging De Pion. Binnen een paar weken was ze de beste van de 58 leden.

Kampioenschappen

Aan de vooravond van de wereldkampioenschappen voor vrouwen in 1935 in Oostenrijk, organiseerde de Nederlandse schaakbond het eerste nationale dameskampioenschap. Catharina won dit toernooi. Op het wereldkampioenschap in Oostenrijk werd ze vierde. Catharina haalde daarna nog diverse nationale en internationale kampioenstitels voor dames. Ze bereikte een plaats bij de top tien van de wereld. Voor het wereldkampioenschap in Buenos Aires in 1939 liet ze haar gezin vier maanden achter, iets wat zeer ongebruikelijk was in die tijd. Ze zou er zevende worden.

Einde van de carrière

Na het ziekbed en de dood van haar echtgenoot in 1957 - een episode die ze later de zwaarste partij in mijn leven noemde - kwam er een einde aan haar internationale carrière. Aangezien de pensioenvoorzieningen niet veel voorstelden, nam Catharina haar eerste betaalde baan. In eigen land bleef ze overigens wel deelnemen aan wedstrijden, zelfs tot op 100-jarige leeftijd. Catharina Roodzant-Glimmerveen overleed in Rotterdam op 24 februari 1999, 102 jaar oud. Rotterdam eerde haar na haar dood met een Catharina Roodzanthof en een Catharina Roodzantpad in de woonwijk Nieuw-Terbregge.

Literatuur
W. Dobbinga, Catharina Roodzant-Glimmerveen, 1896-1999, Rotterdams Jaarboekje 2000, 148-155