content
Uw zoekacties: A.A. Verhey (Raad van Advies)
x466 A.A. Verhey (Raad van Advies)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

466 A.A. Verhey (Raad van Advies)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
466 A.A. Verhey (Raad van Advies)
1. Inleiding
In 1991 zijn door de heer A.A. Verhey aan het GAR archivalia overgedragen betreffende de Raad van Advies. Deze Raad van Advies heeft direkt na de bevrijding in mei 1945 gefunktioneerd als een tijdelijk bestuur van de gemeente Rotterdam. In het Verslag van de Toestand van de Gemeente Rotterdam 1945 wordt op pag. III vermeld dat de Burgemeester mr. P.J. Oud en de wethouders J. Brautigam (soc.dem.), J.H. Donner (ant-rev.), L. de Groot (lib.)en A.B. de Zeeuw (sd) op 7 mei hun functie hervatten op basis van de KB's van september 1944 en april 1945 E86 en F43 (De 5e wethouder van vóór de oorlog, F.L.D. Nivard (rooms-kath.), was overleden). Deze situatie zou kunnen voortduren totdat een nieuwe gemeenteraad nieuwe wethouders zou aanwijzen. Zowel vanuit hun eigen politieke partij als vanuit de voormalige illegaliteit waren er echter bezwaren tegen enkele wethouders. Dezen wilden echter geen ontslag nemen. De burgemeester voelde er ook weinig voor om ze te ontslaan. Als tussenoplossing is toen een Raad van Advies ingesteld, bestaande uit de vier nog levende oude wethouders en elf nieuw te benoemen personen uit de diverse politieke en maatschappelijke stromingen-waaronder de voormalige illegaliteit. De Raad van Advies was een adviesorgaan, de burgemeester besliste. De wethouders traden dus af, maar bleven betrokken bij het gemeentebestuur. A.A. Verhey werd lid van de Raad als vertegenwoordiger van de Waarheidgroep, het communistisch verzet. De stukken zijn openbaar.
november 1998, A.D. van Mourik
1.2. Openbaarheid
2. Archivalia
Kenmerken
Datering:
1940-1945
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.
Omvang:
.13 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS