content
Uw zoekacties: Hervormd Burger Weeshuis Delfshaven
x354 Hervormd Burger Weeshuis Delfshaven
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

354 Hervormd Burger Weeshuis Delfshaven
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
354 Hervormd Burger Weeshuis Delfshaven
1. Inleiding
De geschiedenis van het weeshuis is beschreven in een artikel door mr. J.H. de Vey Mestdagh in het Rotterdams Jaarboekje 1958.
Het archief van de Stichting berustte aanvankelijk in de brandkast van één der regenten of voor zover het de geldswaardige papieren betreft, in een bankkluis. In 1932 werd het overgebracht naar een voor dat doel aangekochte en in de regentenkamer geplaatste brandkast. Reeds in 1880 had de regent J.J. Kam een antieke ijzeren kist ten behoeve van het archief geschonken, welke thans nog in de regentenkamer prijkt, hoewel er verder geen enkele aanwijzing is dat deze ooit voor dat doel gediend heeft. Het oudste stuk in het archief is een eigendomsbewijs van het weeshuis daterende van 1653.
Met de zorg voor het archief is belast de secretaris van de regenten. Hij doet van de staat daarvan jaarlijks in de laatste vergadering voor het jaareinde verslag.
In 1956 verzochten regenten aan mr. J.H. de Vey Mestdagh de stukken te ordenen en te beschrijven. Enige stukken van belang voor de inventarisatie, welke nog bleken te berusten bij regenten, werden aan de collectie toegevoegd. Na een voorlopige ordening ter plaatse werd het geheel ter verdere bewerking overgebracht naar het Gemeentearchief van Rotterdam, waar het overeenkomstig de wens van regenten in bewaring zal blijven.
Bij de inventarisatie zijn de regels van de "Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven" zoveel mogelijk in acht genomen. Aan het einde van de inventaris zijn ter oriëntering nog opgenomen enige lijsten, vermeldende de opeenvolgende regenten, regentessen en binnenvaders en -moeders.
1.1. Openbaarheid
2. Inventaris
3. Bijlagen
Kenmerken
Datering:
(1653) 1861 - 1956
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.
Omvang:
2.3 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS