content
Uw zoekacties: Doop remonstrants
x8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Nieuwe inleiding
2. Inventaris
3. Bijlagen
3.5. Akten van openbare verkopingen en verhuringen van onroerende en roerende goederen onder West-IJsselmonde, 1721-1810
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
3. Bijlagen
3.5. Akten van openbare verkopingen en verhuringen van onroerende en roerende goederen onder West-IJsselmonde, 1721-1810
NB:
Inv.nrs. 268-269
1. De erfgenamen van de weduwe van Leendert Pietersz. Kruijt en van ds. Petrus Kruijt te Hazerswoude verkopen 4 morgen 370 roeden zaai-en weiland in het 8e part van de polder Varkensoord onder West-IJsselmonde, 1721 december 27.
Gekocht door Pieter van Zyl en Gerrit Hournes als voogden over de minderjarige kinderen van Willem van Zyl.
2. De familie Kranendonk verkoopt een huis met toebehoren en landerijen in de heerlijkheid West- IJsselmonde en in Oost-en West-Barendrecht, 1731 maart 1.
Gekocht door Cornelis Houmes, Pieter Zevenbergen, mr.Diederick Everwijn, Jan van Heusden, Arij Noortdijk, J.A. Outraad, Mattheus van Dalen, Hendrik van den Chingel, Jacobus Leeuwenburg en Leendert Naaktgeboren.
3. Willem van der Lek verkoopt in opdracht van Arij en Leendert van der Wael een boerderij met landerijen in West-IJsselmonde en Charlois, 1731 april 7.
Gekocht door Leendert Leendertsz.van der Wael en Arij Niemantsverdriet.
4. Jan van den Bosch te Rotterdam verkoopt in opdracht van Roeloff Eelbo, burgemeester van Dordrecht, te velde staand koren en hooi alsmede de verhuring van 2 morgen weiland, 1733 augustus 5.
5. Pieter Jacobsz.Zevenbergen te Rotterdam verkoopt te velde staand koren in de polder Varkensoord, 1737 mei 25.
6. De curatoren in de insolvente boedel van Dirk van Zijl verkopen te velde staand koren in de polders Varkensoord en de 68 morgen, 1737 juli 25.
7. De curatoren in de insolvente boedel van Dirk van Zijl verkopen een boerderij met inboedel en landerijen onder West-IJsselmonde, 1737 augustus 3. Gekocht door Cornelis Bras.
8. Pieter Dammisse van Zijl verkoopt een huis met boomgaard en landerijen onder West- IJsselmonde, 1739 juni 15.
Gekocht door Cornelis Houmes, Pieter Salij, Hendrik van der Singel en Krijn den Besten.
9. De erfgenamen van mr. Adriaan de Lange, heer van St.Elbregt, verkopen een huis met landerijen in de polder de 68 morgen en landerijen in de polder Varkensoord, 1742 mei 12.
Gekocht door Leendert Blommendaal, Hendrick van den Chingel en Neeltje Abrahamsz Swael.
10. Maarten Pietersz.Barendregt, wonende onder West-Barendrecht, verkoopt te velde staand elsgewas in Lombard!jen, 1745 januari 9.
11. De curator in de insolvente boedel van Maaijke den Hoet, weduwe van Maarten Sijmontse Barendregt, verkoopt een huis met inboedel, bijgebouwen, land en boomgaard onder West-IJsselmonde, 1746 juli 2.
Gekocht door de kinderen van de weduwe van Dirk van der Lek en Jannigje Jager, weduwe van Meeuwis Uijtterlinden.
12. De curator in de insolvente boedel van Pietertje de Lijster, weduwe van Frank van Es, verkoopt een woning met bijgebouwen, boomgaard, inboedel en landerijen in Smeetsland en Varkensoord, 1748 maart 22.
Gekocht door Lijntje Kalis, weduwe van Willem Noortdijk.
13. De curator in de insolvente boedel van Cornelis Barendregt verkoopt een huis met bijgebouwen, inboedel, boomgaard en landerijen in Smeetsland en de 68 morgen, 1748 september 20.
Gekocht door schout Van der Lek en Pieter Santweg.
14. Pieter Feteris, schepen van Rhoon, verkoopt in opdracht van Dirk Sismus te Rotterdam 2 morgen weiland in de polder de 68 morgen, 1751 juli 3.
Gekocht door Leendert Blommendaal.
15. Openbare verkoop van enige roerende goederen, bezeten door Jacob Buije en aangetroffen in het vissershuisje van de geïnteresseerden in de zalmzegenvisserij voor de polder Varkensoord, 1751 oktober 2.
16. De geïnteresseerden in de zalmzegenvisserij voor de polder Varkensoord verkopen de opstal van een vissershuisje aan de binnenberm van de buitenkade van de polder, 1751 oktober 2.
17. De curator in de gerepudieerde en insolvente boedel van wijlen Lena Tuijnder en haar vooroverleden man Leendert Smeer verkoopt vee, gereedschappen en inboedel, 1752 juni 29.
18. De curator in de gerepudieerde en insolvente boedel van wijlen Lena Tuijnder en haar vooroverleden man Leendert Smeer verkoopt huisraad, te velde staand koren en andere goederen, 1752 juli 19.
19. De curator in de gerepudieerde en insolvente boedel van wijlen Lena Tuijnder en haar vooroverleden man Leendert Smeer verkoopt een huis met bijgebouwen, dijkboomgaarden, zaai-en weiland in Dirk Smeetsland, de 68 morgen en Varkensoord, 1752 september 14.
Gekocht door Cornelis Houmes, Cornelis van den Chiügel, Willem van der Lek, Leendert Blommendaal, Niesje Ariensz Neeff, weduwe van Jan Jansz.Salij, Aart van der Giessen, Cornelis Hoogendijk, Leendert Spruijt.
20. De curator in de gerepudieerde en insolvente boedel van wijlen Lena Tuijnder en haar vooroverleden man Leendert Smeer verkoopt een stuk land in de kulk van Charlois, belast met een erfelijke rente van 5 gulden 's jaars, 1753 maart 21.
Gekocht door Jan de Roos.
21. Abram Gevers, raad en vroedschap te Rotterdam, verkoopt een partij wei-en zaailand in de polders Dirk Smeetsland en Varkensoord, 1753 december 21.
Gekocht door schout Van der Lek, Hendrik van der Chingel en Aart Drogendijk.
22. Pieter de Raat, bouwman te Rhoon, verkoopt een boerderij met boomgaard en landerijen in Dirk Smeetsland en Varkensoord, 1754 februari 27.
Gekocht door NiesJe Ariense Neef, weduwe van Jan Jansz.Salij, Pleun Schellingh en Arij Noortdijk.
23. De erfgenamen van Lijntje Hoogvliet, weduwe van Pieter Ingense Hordijk, verkopen een huis met inboedel en boomgaard in Dirk Smeetsland, 1755 februari 5.
Gekocht door Teunis Dingemanse Lievaart.
24. Boudewijn Onderwater, generaal-majoor der infanterie, verkoopt vee en gereedschappen, 1756 april 21.
25. Anna de Wit, weduwe van Jan van Heusden, verkoopt een partij weiland in Dirk Smeetsland, 1756 november 3.
Gekocht door Harmen de Koning.
26. Hendrik Huijser verkoopt enig zaailand in Varkensoord, 1757 februari 23.
Gekocht door AriJ van der Giesen.
27. Jacob Lievaart verkoopt een pand aan de Smeetslandse Zuiddijk met boomgaard, 1757 december 29.
Gekocht door Hendrik Gerritse Moeiendijk.
28. Jan Horenweg en Jan Schenk verkopen wei-en zaailand in Dirk Smeetsland en Varkensoord, 1758 januari 23.
Gekocht door Jacob van der Giesen, schout Van der Lek en Nicolaes Millenaar.
29. Adriaan Hoekseweg, schout van Numansdorp, en Willem van der Lek, schout en secretaris van IJsselmonde, verkopen in opdracht van Stijntje Jans Langstraten, weduwe van Hendrik Cornelisse Binnendijk te Carnisse, een partij weiland onder Smeetsland, 1759 november 19.
Gekocht door Pleun Schelling en Jan de Roos.
30. De erven van Lijntje Janse Swart, weduwe van Cornelis de Keijser, verkopen een pand met dijkboomgaard en weiland in West-IJsselmonde, 1763 januari 6.
Gekocht door Jan Salij en Leendert Blommendaal.
31. Maarten Pietersz.Barendregt verkoopt elzenhout, 1765 januari 26.
32. De executeurs-testamentair van Cornelis Graaflant verkopen vee, gereedschap en inboedel, 1765 augustus 15.
33. Leendert Blommendaal, koopman te Rotterdam, verkoopt een pand met toebehoren, boomgaard en weiland in de 68 morgen, 1765 december 26. Gekocht door Pieter de Lijster, Huijg van de Graaff, Adriaan de Quaatsteniet, Claas Swart, Arij en Jan Salij.
34. De schout van West-IJsselmonde verkoopt namens de ambachtsvrouw enig rijshout staande op de Punt in Lombardijen, 1766 februari 15.
35. Leendert Blommendaal verkoopt vee en gereedschap, 1766 april 18.
36. De erven van Neeltje Verschoor, weduwe van Arij Noortdijk, verkopen een boerderij met wei-en zaailand in de 68 morgen, Dirk Smeetsland en Varkensoord, 1767 januari 3.
Gekocht door Frank van der Jagt, Pieter Salij, Pieter de Lijster, Jan Rollois, Arij Hournes, Adriaan van der Lek, Lambert van Loon, Arij Salij, Arij van der Giesen, Clement Verschoor, Hendrik Commijs, Sijmon Leeuwenburg, Johannis Verheij en Jan Kooijman.
37. De curator in de insolvente boedel van Ariaantje Tuijnder, weduwe van Pieter Salij, verkoopt inboedel en huisraad, 1767 maart 14.
38. Neeltje Boenders, weduwe van Cornelis Steenhoek, verkoopt vee en gereedschap, 1767 april 24.
39. De erven van Leendert Kok, man van Lena Groen, verkopen een boerderij met boomgaard en weiland in Dirk Smeetsland, 1767 december 31.
Gekocht door Cornelis Gijsbertse Salij, Quirijnus Harmanus Donkers.
40. De erven van Leendert Kok, man van Lena Groen, verkopen vee, gereedschap, huisraad en inboedel, 1768 april 20/21.
41. Leendert Blommendaal en Willem van der Lek verkopen wei-en zaailand in Dirk Smeetsland, de 68 morgen en Varkensoord, 1768 december 26.
Gekocht door Arij Salij, Arij Houmes, Johannes Verheul, Maggalijna van Lieshout, weduwe van Adriaan Maasdam.
42. Maria Sijmontse van Vugt, weduwe van Willem Dammisse van der Kulk, verkoopt een pand met boomgaard in de 68 morgen, 1770 februari 10.
Gekocht door Hendrik Roos.
43. Pleun Oostdijk verkoopt te velde staand vlas, 1770 juli 11.
44. Jkvr. Alida Hoeufft verkoopt wei-en zaailand in de 68 morgen, 1771 juni 22.
45. De weesmeesters over de weeskinderen van Ariaantje Janse Lievaart en Jan de Keijser verkopen een boerderij en vlasserij met boomgaard, staande bij de Smalleweg in West-IJsselmonde, 1775 oktober 5.
Gekocht door Pieter Schilperoort.
46. De weesmeesters over de weeskinderen van Ariaantje Janse Lievaart en Jan de Keijser verkopen vee, gereedschap en inboedel, 1775 oktober 28.
47. De executeurs-testamentair van Christina van Ruijven, vrouwe van Lombardijen, verkopen een huisje met boomgaard en griend op de oude Smeetslandsedijk, 1776 oktober 19.
Gekocht door Johannis Antonij van der Lek.
48. Pieter Mijnlieff te Rijswijk verkoopt te velde staand koren in Varkensoord, 1777 juli 9.
49. Notaris Dirk van der Lek verkoopt een partij hout, 1778 maart 25.
50. Clement Tol verkoopt een partij elzenhout, 1782 april 6.
51. De erven van Hendrik van den Chingel en Cornelis Barendregt verkopen een boerderij met boomgaard onder Carnisse, 1782 november 9.
Gekocht door Cent Niemantsverdriet.
52. De erven van Hendrik van den Chingel verkopen een partij zaailand in Lombardijen, 1782 november 9. Gekocht door Anthonij Tijken.
53. De erven van Hendrik van den Chingel verkopen een partij zaailand in Varkensoord, 1782 december 13. Gekocht door Rookie Houmes, weduwe van Johannis Anthonij van der Lek, Hendrik Tempelaar, Clement Tol en Arij Salij.
54. Arij Salij verkoopt vee en gereedschap, 1784 april 1.
55. Cornelis Kruijthof te Rhoon verkoopt een hokkeling, staande in de schutskooi van West- IJsselmonde, 1784 juli 5.
56. De erven van Rookje Houmes, weduwe van Johannis Anthonij van der Lek, verkopen vee, gereedschap en huisraad, 1786 april 15.
57. Cleijs van der Graaff verkoopt vee en gereedschap, 1787 april 25.
58. Dirk van der Lek verkoopt een inboedel, 1787 juni 15.
59. Dezelfde verkoopt haver te velde, 1787 juni 25.
60. Kleijs van der Graaff verkoopt te velde staande gewassen, 1787 juni 25.
61. De executeurs-testamentair van Willem van der Lek en Cornelia van der Hoop verkopen een pand met boomgaard en landerijen, 1787 juli 13.
Gekocht door Dirk Naaktgeboren, Boudewijn Onderwater, Dirk van der Lek, Gerrit Meulendijk en Pieter Salij.
62. Arij Swart verkoopt graan te velde, 1787 augustus 16.
63. De erven van Adriaan van der Lek verkopen een boerderij met boomgaard en landerijen, 1787 augustus 16. Gekocht door Bastiaan Salij.
64. De erven van Adriaan van der Lek verkopen een mesthoop, 1788 juni 14.
65. Pieter Moelendijk verkoopt een boerderij met boomgaard en landerijen in de 68 morgen, 1789 januari 22.
Gekocht door Pieter Salij.
66. Kleijs van der Graaf verkoopt te velde staande gewassen, 1789 juni 24.
67. Mr. D. Wormer te Leiden verkoopt te velde staande gewassen en verhuurt weiland in Varkensoord, 1789 september 2.
68. De curator in de insolvente boedel van Bastiaan Salij en Leijgie Koppenol verkoopt vee, gereedschap en huisraad, 1789 september 4.
69. De curator in de insolvente boedel van Bastiaan Salij en Leijgie Koppenol verkoopt een boerderij met boomgaard, 1789 december 14. Gekocht door Crijn de Jong en Arij Salij.
70. De curator in de insolvente boedel van Dirk van der Lek en Pieternella van der Giessen verkoopt vee en inboedel, 1789 december 17.
71. Arij van der Giesen verkoopt weiland in Smeetsland, 1789 december 23.
Gekocht door Clement Tol.
72. De curator in de insolvente boedel van Dirk van der Lek en Pieternella van der Giessen enerzijds en Arij Slavenburg, weduwnaar van Niesie Jansdr. Salij anderzijds verkavelen enige landerijen, 1789 december 30.
73. De curator in de insolvente boedel van Dirk van der Lek en Pieternella van der Giessen enerzijds en Arij Slavenburg, weduwnaar van Niesie Jansdr. Salij anderzijds verkoopt wei-en zaailand met een boomgaard onder West- IJsselmonde, 1789 december 30. Gekocht door Rochus Vlierblom, Arij de Roos, Gerrit Visser, Johannis van Heukelom, Pieter Schilperoort, Arij Salij, C.Zoeteman, Fop de Koning c.s., Arij Houmes, Hendrik Tempelaar en Hendrik Kooijman.
74.De curator in de insolvente boedel van Dirk van der Lek en Pieternella van der Giessen enerzijds en Arij Slavenburg, weduwnaar van Niesie Jansdr. Salij anderzijds verkoopt een partij hout, 1790 februari 1.
75. Pieter Schilperoort verkoopt iepenbomen, 1790 februari 24.
76. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verkopen huisraad en inboedel, 1790 mei 14.
77. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verkopen twee huizen met tuinen, boomgaard en griend, aan de Smeetslandse Noorddijk, 1790 april 30. Gekocht door Jacob de Vries, Tijs van de Graaf, Jan en Tijs Rollois.
78. De curator in de insolvente boedel van Dirk van der Lek verkoopt een partij brandhout, 1790 mei 14.
79. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verhuren een boomgaard, genaamd Graavland, in de 68 morgen, 1790 mei 7.
80. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verkopen te velde staand hooi, 1790 juni 14.
81. Kleijs van der Graaff verkoopt te velde staand hooi, 1790 juni 26.
82. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verhuren enig weiland, 1790 juli 30.
83. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verhuren een boomgaard met weiland in de 68 morgen, 1791 februari 3.
84. Willempje Tysse de Mooy, weduwe van Huyg van der Graaf, verkoopt vee en gereedschap, 1791 april 6.
85. Kleys van der Graaf verkoopt te velde staand hooi, 1791 juni 1.
86. Dezelfde verkoopt te velde staande klaver, 1791 augustus 3.
87. De curator in de insolvente boedel van Dirk van der Lek en Petronella van der Giessen verkoopt de revenuen van landerijen en effecten, 1791 augustus 31.
88. De armmeester van de Politieke Armen van Oost-IJsselmonde verkoopt een pand met erf en dijkboomgaard bij de Varkenoordseweg, nagelaten door Gerrit Hendriksz. Molendijk, 1792 maart 15.
Gekocht door Cornelis de Rooy.
89. Kleijs van der Graaf verkoopt koren te velde, 1792 juni 9.
90. Kleijs van der Graaf verkoopt klaver en hooi te velde, 1792 juni 20.
91. Kleijs van der Graaf verkoopt klaver en hooi te velde, benevens de opbrengst van een boomgaard, 1792 augustus 15.
92. Cornelis Gijsbertsz.Salij verkoopt vee en gereedschap, 1793 april 17.
93. Cornelis Ariensz. van der Jagt, wonende onder Carnisse, verkoopt weiland in Smeetsland, 1793 juni 6.
Gekocht door Johannes Noolen.
94. Kornelis Oostdijk verkoopt hooi te velde, 1794 juni 11.
95. Kleijs van der Graaf en Arij Jansz. Salij verkopen hooi en klaver te velde, 1794 juni 4.
96. Maria van Zijl verkoopt vlas te velde, 1794 juli 11.
97. Kleijs van der Graaff verkoopt klaverhooi te velde, 1794 juli 25.
98. Maria van Zijl verkoopt vlas te velde, 1795 juli 10.
99. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verhuren een boomgaard met weiland in de 68 morgen, 1796 februari 4.
100. Lijntje Kooijman, weduwe van Cornelis Qijsbertsz.Salij, te Puttershoek verkoopt een pand met erf en boomgaard onder Oost-Barendrecht, 1796 juli 2.
Gekocht door Arij onder de Linden.
101. De erven van Maria van Zyll verkopen vlas te velde, 1796 juli 18.
102. De voogden over de minderjarige erfgenamen van Willem van der Lek verhuren een boomgaard en weiland in de 68 morgen, 1797 maart 2.
103. De erven van Maria van Zijll verkopen vlas te velde in de 68 morgen, 1797 juli 13.
104. Anthony Kroon te Rhoon verkoopt zaai-en weiland onder West-IJsselmonde, 1798 februari 3.
Gekocht door Arij Oosthoek, Hendrik Hendriksz. Commijs, Cornelis van der Staaij, Adriaan van der Staalj.
105. Johannes van Heukelom verpacht grasgewas, 1800 juni 16.
106. De voogden over de minderjarige kinderen van Dirk Verlek verpachten grasgewassen, 1800 juni 21.
107. Elizabeth van der Lecq, weduwe van Cleis van der Graaff, verpacht klaver, 1800 juni 25.
108. Pieter Schilperoort verkoopt vlaswerkersgereedschap, huisraad en landbouwgereedschap, 1800 juli 17.
109. De voogden over de minderjarige kinderen van Dirk Verlek verhuren landerijen, 1801 april 24.
110. De voogden over de minderjarige kinderen van Dirk Verlek verhuren landerijen, 1802 mei 31.
111. De voogden over de minderjarige kinderen van Dirk Verlek verkopen houtgewas, 1802 oktober 23.
112. De erven van Lijntje Klaase Zwart, weduwe van Simon Lagendijk, verkopen een pand met boomgaard en toebehoren aan de Lagendijk en weiland in de 68 morgen, 1803 januari 14.
Gekocht door Leendert Simonse Lagendijk en Krijn de Jong.
113. De executeurs van de boedel van de erven van Arij Verheul verkopen iepenbomen op de Lagendijk, 1805 januari 19.
114. Ary Pietersz.Saly te Zwijndrecht verkoopt vee en gereedschap, rijtuigen en inboedel, 1805 april 28.
115. De voogden over de minderjarige kinderen van Pieter
van Zijl verkopen gewassen en veldvruchten, 1806 juli 2.
116. De executeurs van de boedel van wijlen Arij Verheul verkopen een aantal landerijen in de 68 morgen, 1807 februari 4.
Gekocht door Arnoldus Montanus.
117. Cornelis Kortland en Arij Schollaard te Rotterdam verkopen te velde staand vlas, 1807 juni 26.
118. Krijn de Jong, Jan Piek en Hendrik van der Wilt verkopen te velde staand graan, 1808 juli 11.
119. Pleun Slikkerveer verkoopt enige landerijen in de polders Dirk Smeetsland en de 68 morgen, 1809 januari 13.
Gekocht door Arij Kleijne en Hendrik Kooijman.
120. Notaris A.J. de Moraal te Schiedam verkoopt landerijen in Lombardijen, 1809 december 13. Gekocht door Arij Plaisier.
121. Pieter Jansz.Salij verkoopt te velde staand graan, 1810 juli 8.
Kenmerken
Datering:
1435 - 1941
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Gemeente IJsselmonde en de ambachtsheerlijkheden Oost- en West-IJsselmonde en Lombardijen
Auteur:
J.G.B. Nieuwenhuis
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
1979 ( 2007)
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS