content
Uw zoekacties: Doop remonstrants
x722 Commissie Feestviering 25-jarige regering Koning Willem III
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

722 Commissie Feestviering 25-jarige regering Koning Willem III
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
722 Commissie Feestviering 25-jarige regering Koning Willem III
1. Inleiding
Op 12 mei 1874 was het 25 jaar geleden dat Willem III het koningschap over Nederland aanvaardde. Dit feit werd in ons land op grootscheepse wijze herdacht. Ook in Rotterdam werd aan deze herdenking ruimschoots aandacht besteed. De koning zou met zijn familie op 21 mei 1874 een bezoek aan Rotterdam brengen. Het hoogtepunt van de dag zou zijn de eerste-steenlegging voor de Maasbrug. Er werden verschillende feestcommissies gevormd. De belangrijkste was de 'Uitvoerende Commissie' bestaande uit 18 leden, waarvan L. Pincoffs voorzitter, H. van der Linden Dzn. secretaris en mr. M. Mees penningmeester waren. Burgemeester Joost van Vollenhoven was erevoorzitter van de commissie. De uitvoering van de werkzaamheden werden gedelegeerd aan een vijftal subcommissies. Zo waren er subcommissies 'voor den Optocht', 'voor de versiering van pleinen, straten, enz.', 'voor de Muziek', 'van Orde' en 'voor de Inzameling van Gelden'. Het grootste spectakelstuk dat de commissie organiseerde, was de historisch-allegorische optocht. Deze gaf een beeld van de geschiedenis van de Nederlanden in tijdvakken vanaf de Batavieren tot en met de tijd van de drie koningen. Ook werd aandacht besteed aan onder meer leger, zeevaart, handel, nijverheid en land- en tuinbouw. Daarnaast waren er muziekuitvoeringen, een diner en een vuurwerk.
In het najaar van 1978 ontving de Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam van mevrouw M. Spies te Eindhoven een aantal stukken ten geschenke, die afkomstig waren van Hendrik van der Linden Dzn. (1838-1912) en diens dochter Willemina Dorothea Spies - van der Linden (geb. 1871). Tussen de stukken van Hendrik van der Linden Dzn. bevonden zich archivalia van de 'Uitvoerende Commissie voor de feestviering bij gelegenheid der 25-jarige regeering van Z.M. den Koning'. Van deze commissie was Van der Linden secretaris. De commissiestukken zijn afgescheiden van de andere stukken van Van der Linden en hieronder beschreven als het archief van de 'Uitvoerende Commissie'. Aan dit archief werd toegevoegd het archief van de 'Subcommissie voor den Optocht' dat onder de inv.nrs. 27-30 in de verzameling Memorabilia in het Gemeentearchief was beschreven.
2. Inventaris
Kenmerken
Datering:
1873-1874
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.
Omvang:
.26 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS