content
Uw zoekacties: Doopinschrijving Aletta
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: arbitrage
1.271 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte96 arbitrage 17-mrt-1664
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
17-mrt-1664
Aktenummer:
96
Bladzijden:
255 t/m 256
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Gerrit (Gerrard) Aertsz van Alsem, koopman, en Cornelis Wagtmans, koopman, hebben een meningsverschil over de helft van een wisselbrief, de wisselbrief is afgesloten bij Cornelis Kuijser te Dansik op Jan Kloppenburg, koopman te Amsterdam, en ten behoeve van genoemde van Alsem. Hun geschil is zodanig dat zij besloten het voor te leggen aan een arbitrage commissie die bestaat uit Karolus van Aller, Adriaen Paets, en Leonardus Kieboom, deze hebben op 31 december 1663 uitspraak gedaan waardoor van Alsem de getrokken som van 122 en een half groot vlaems krijgt. Wagtmans doet dan afstand van zijn recht. Op 21 januari 1664 accepteert Wagtmans alsnog de wisselbrief en betaald de volle 800 gulden aan van Alsem. Wagtmans kwam het geld in bezit door royement van Anthony Koninck.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
650
 
 
 
 
 
Notariële akte103 arbitrage 21-aug-1664
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
21-aug-1664
Aktenummer:
103
Bladzijden:
266 t/m 266
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Heijndrck Koeslager, koopman te Amsterdam, verklaart te hebben overgedragen aan Pieter Heijerman, makelaar, een som van 112 gulden en 10 stuivers die Jan Yngenol, schipper van Keulen volgens een obligatie tegoed heeft. Jan Heijerman verklaard geheel voldaan te wezen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
650
 
 
 
 
 
Notariële akte288 arbitrage 2-feb-1668
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
2-feb-1668
Aktenummer:
288
Bladzijden:
526 t/m 527
Notaris:
Dirck Block de Jonge
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Christoffel van Gangelt, koopman te Amsterdam, curateur van de desolate boedel van Leendert Bommer en Jacob Paeu te Amsterdam, hebben toestemming van de commissarissen van de desolate boedels aldaar, om overeen te komen met Johan van der Linde, gemachtigde van zijn broer Adriaen van der Linde, koopman, in de kwestie betreffende het eigendom van een bootschip, groot 40 lasten, gekocht van Leendert en Cornelis Jansz Noten.
Van Gangelt beweert dat het schip eigendom is van Bommer en Paeu, van der Linden zegt dat het zijn schip is.
De schepenen van Schiedam hebben na een proces uitgesproken dat Van der Linden eigenaar is.
Om meer kosten etc. te voorkomen worden Samuel Beijer de jonge en Carolus van Aller, advocaten, aan gesteld als arbiters.
De partijen zullen zich houden aan de uitspraak van de Hoge raad in Hollant.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
731
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte31 arbitrage 18-aug-1650
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
18-aug-1650
Aktenummer:
31
Bladzijden:
37 t/m 37
Notaris:
Balthasar de Gruyter
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Snoeck, Raedt der stad Vlissingen, Albert Cocx, koopman, Claes Cornelisz Broecker en François Vermande, mede-reders elk voor een/vierde in het schip "De Bontekoe", waar op schipper was Pieter Jansz Booy, ter ene zijde, en Cornelis de Lyncourt als procuratie hebbende van zijn vader, Jacob de Lyncourt, ter andere zijde, komen overeen een geschil voor de leggen aan drie arbiters: Pieter Verbiest, Pieter van der Laenen en Willem Theunemans. Het geschil gaat over 5 maanden gage die Jacob de Lyncourt verdiend zou hebben bij het laden van het schip "De Bontekoe" op het eiland Santa Cruys in de Carijbisen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
668
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS