content
Uw zoekacties: Doopinschrijving Aletta
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

26.390 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte91 attestatie of verklaring 6-nov-1778
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
6-nov-1778
Aktenummer:
91
Bladzijden:
579 t/m 580
Notaris:
Willem Levinus van der Cool
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Philippus Walraven, bootsman bij de VOC-Delft en Jan Pietersz Ribben (tekent als Rebbe), kapitein van een jacht bij de VOC-Delft, verklaren op verzoek van Arij van Kimmenaar, wonende te Rotterdam, enige broer van de in Middelburg overleden zus Willemijntje van Kimmenaar, weduwe van Leijn Colfers, dat de voornoemde Willemijntje geen andere erfgenamen meer heeft en haar ouders niet meer in leven zijn.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte246 attestatie of verklaring 6-sep-1664
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
246
Datering:
6-sep-1664
Bladzijden:
374 t/m 374
Notaris:
Dirck Block de Jonge
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Losse tekst, waarin genoemd worden:
- Hendrick Christiaensen, koninklijk magistraat tollenaar te Rijefollegth (of Reijeflollget)
- Steven Christensens, tolbediende
- schipper Thomas Flenning? van Greenspan? in Schotland.

Het een en ander heeft betrekking op het opmeten van het schip genaamd Fortuijn in 1655.

De datering is fictief, er is geen datum van de akte/tekst bekend.
De bladzijde is ongenummerd. Het bevindt zich tussen pagina 373 en 374.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
733
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte155 attestatie of verklaring 17-aug-1651
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
17-aug-1651
Aktenummer:
155
Bladzijden:
191 t/m 192
Notaris:
Balthasar de Gruyter
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Herper Jansz, herbergier van de herberg "de Goude Wagen", wonend aan het Tolhuys op 't veer, onder het recht van Rotterdam, 50 jaar, en zijn huysvrouw Aeghje Leenderts, 24 jaar, leggen een verklaring af op verzoek van Pieter Meller, jongman, wonend tot Leiden. Op een avond, tijdens de Rotterdamse kermis in augustus 1650, heeft Herper Jansz onderdak gegeven aan Pieter Meller en ene Abigail Gijsius, dochter van de Bedienaar van het Goddelijke Woord tot Streefkerk, die op weg waren vanuit Charlois. Pieter en Abigail stonden in de avond te wachten bij het veer. De veerman, Crijn Maertensz, vroeg of zij over wilden varen maar Abigail wilde niet. Zij brachten samen de nacht door in de zijkamer van de herberg waar maar één bedstee was. Abigail deed het voorkomen, en zou dit ook gezegd hebben tegen de moeder van Herper, alsof zij en Pieter man en vrouw waren. Uit veel details in de verklaring moet blijken dat die overnachting op initiatief en met volle instemming van Abigail plaats vond.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
668
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte172 attestatie of verklaring 03-okt-1651
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
03-okt-1651
Aktenummer:
172
Bladzijden:
215 t/m 215
Notaris:
Balthasar de Gruyter
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Notaris Balthasar de Gruijter verklaart op verzoek van Alexander Petreius, bediener van Gods woord van de Schotse gemeente, dat hij op 21 september 1651 ontboden is ten huize van Jacob Ogelbij waar Albertus Nicolaes van Alton ziek lag. Albertus was onlangs teruggekomen uit Oostindie met het schip Delff, na een gevangenschap van 4 en een half jaar bij "de wilden in Heloan". De notaris heeft de uiterste wil van Albertus opgenomen waarbij Alexander Petreius is benoemt tot executeur. Ook machtigt hij de notaris om zijn achterstallige gage voor de duur van zijn gevangenschap te innen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
668
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS