content
Uw zoekacties: Doopinschrijving Aletta
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

73 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte20 attestatie of verklaring 27-mrt-1733
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
20
Datering:
27-mrt-1733
Bladzijden:
67 t/m 70
Notaris:
Cornelis Schippers
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Pieter Pietersz van der Beek , Pieter Hazerswoude, Annetje Ariens Versijde, weduwe van Pieter Rokkeveen en Aaltje Pieters Rokkeveen, allen wonende in Berkel en Rodenrijs. Zij verklaren op verzoek van Jan Starrenburg en Pieter van Alphen, dat zij in zomer van 1732 verscheidene keren de zoon van Arij Cornelisz Hofland, wonende aan het Meerhek te Berkel en Rodenrijs, hebben zien baggeren. De praam met het slik uit de Oostmeersloot, waarmee Cornelis en Arij Hofland, bijgenaamd Bruijn, baggerden en deze aan de kant van Van Alphen hebben vastgelegd en leeg gemaakt. Verder verklaart Pieter van der Beek, dat hij vorig jaar op St. Pieter, zijnde 1 augustus 1732, in de morgen omtrent 11 uur met een lege praam is gevaren en een bonk slik heeft gezien op het land van Jan Starrenburg.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
30
 
 
 
 
 
Notariële akte60 attestatie of verklaring 16-okt-1732
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
16-okt-1732
Aktenummer:
60
Bladzijden:
848 t/m 850
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Marijtje de Jong, huisvrouw van Dirk de Knegt en gezworen vroedvrouw in Pijnacker; Claasje Dirks de Hoog, weduwe van Pieter Blijswijk en wonende in Ruijven; Marijtje Cornelis de Knegt, huisvrouw van Gerrit Broekhuijsen; Maertje Joris, huisvrouw van Cornelis Persoon; Marijtje Willems Veenman, huisvrouw van Willem Slootweg allen wonende in Pijnacker. Zij verklaren op verzoek van Catharina Jacobs van Veen, meerderjarige dochter op vrijdag 25 juli 1732 in de morgen om 5 uur in het huis van haar vader in barensnood was. De vroedvrouw vroeg haar wie de vader van het kind is. Zij antwoordde dat zij met niemand anders gemeenschap heeft gehad dan met Jan Claasz van der Gaag, jongeman en wonende te Absregt. Zij is 's-morgens om 10 uur bevallen van een dochter. Zij verklaren dat zij aanwezig zijn geweest en dit hebben gehoord. ( Marijtje tekent Marijtje de Jongh)
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
29
 
 
 
 
 
Notariële akte25 attestatie of verklaring 24-apr-1732
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
24-apr-1732
Aktenummer:
25
Bladzijden:
479 t/m 480
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Ingetje Arents Hogerbrugge, oud omtrent 47 jaren, weduwe van Jan Pietersz van der Laan en wonende op het dorp Berkel verklaart dat zij lange tijd op Marijtje Cornelis Boer heeft gepast en haar heeft gediend. Marijtje Cornelis Boer is de vrouw van Frans Romeijn, mr. Timmerman en wonende in het Noordeinde van Berkel en Rodenrijs. In de tijd dat zij oppaste heeft zij vaak uit de mond van Marijtje gehoord dat zij haar ongeluk had gekregen door haar man Frans Romeijn en zei met huilende ogen dat zij verscheidene keren door die schelm (haar man) is aangedaan.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
29
 
 
 
 
 
Notariële akte2 attestatie of verklaring 23-jan-1732
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
23-jan-1732
Aktenummer:
2
Bladzijden:
8 t/m 10
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Frans Stevensz Verburg, wonende in Berkel, verklaart op verzoek van Willem Ouweneel, mede wonende alhier; hij op zaterdag 15 september 1731, omtrent 7 uur, met Jacob Mareleveld en meerdere andere personen, in zijn huis door Frans Romeijn, timmerman in het Noordeinde, enkele malen tegen Willem Ouweneel heeft horen zeggen "Jij bent een dief" en dit voor de rechter wil herhalen. Op de vraag hoe hij het goed kan maken zegt Frans Romeijn "neen, ik meen geen eerdief, daarmee zal ik niet voor den dag komen, ik weet wel waar anderen dan ik mee voor den dag komen.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
29
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS