content
Uw zoekacties: Doopinschrijving Aletta
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

142.457 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 3
 
 
Notariële akte104 transport 2-dec-1664
Aktesoort:
transport
Aktenummer:
104
Datering:
2-dec-1664
Bladzijden:
267 t/m 267
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Ida van Naersen weduwe van Dominieus Vlam, koopvrouw, verklaart te hebben overgedragen aan Bartholomeus van Heel, heer van Oud en Nieuw Engeland, koopman, een som van 243 gulden en 16 stuivers als restant van een grotere som van 785 gulden. Zij moest dit bedrag aan Joseph Permentier, Engelskoopman, vanwege geleverd vlas.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
650
 
 
 
 
 
Notariële akte98 transport 5-apr-1664
Aktesoort:
transport
Datering:
5-apr-1664
Aktenummer:
98
Bladzijden:
259 t/m 259
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Johan Harman van den Heuvel, koopman te Amsterdam, draagt aan Tielman Verdonk, koopman, een obligatie van 1800 gulden over. Deze obligatie heeft comparant onderhands afgesloten op 31 januari j.l. met Maurits Verdonk. De comparant verklaard geheel voldaan te wezen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
650
 
 
 
 
 
Notariële akte96 arbitrage 17-mrt-1664
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
17-mrt-1664
Aktenummer:
96
Bladzijden:
255 t/m 256
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Gerrit (Gerrard) Aertsz van Alsem, koopman, en Cornelis Wagtmans, koopman, hebben een meningsverschil over de helft van een wisselbrief, de wisselbrief is afgesloten bij Cornelis Kuijser te Dansik op Jan Kloppenburg, koopman te Amsterdam, en ten behoeve van genoemde van Alsem. Hun geschil is zodanig dat zij besloten het voor te leggen aan een arbitrage commissie die bestaat uit Karolus van Aller, Adriaen Paets, en Leonardus Kieboom, deze hebben op 31 december 1663 uitspraak gedaan waardoor van Alsem de getrokken som van 122 en een half groot vlaems krijgt. Wagtmans doet dan afstand van zijn recht. Op 21 januari 1664 accepteert Wagtmans alsnog de wisselbrief en betaald de volle 800 gulden aan van Alsem. Wagtmans kwam het geld in bezit door royement van Anthony Koninck.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
650
 
 
 
 
 
Notariële akte95 transport 6-mrt-1664
Aktesoort:
transport
Datering:
6-mrt-1664
Aktenummer:
95
Bladzijden:
253 t/m 254
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jacob Jacobsz Overgauw te Hillegersberg alwaar hij op de woning van Pieter Jansz Blankert woont. Jacob bekent dat hij nogal wat schulden heeft, waaronder een obligatie van 2092 gulden en 13 stuivers en een tweede obligatie van 514 gulden en 7 stuivers. De eerste obligatie is op 25 mei 1660 afgesloten en gepasseerd bij notaris Arnold Wagensvelt. De vervaldag voor de rente komt dichterbij en het komt hem erg ongelegen te betalen, daarom besluit hij de veestapel te verkopen aan de genoemde Pieter Jansz Blankert ( Pieter is oud president schepen van de stad), die de koop aanneemt en te kennen geeft dat Jacob zijn veestapel weer kan terug huren. De veestapel is als volgt getaxeerd 21 koebeesten voor 50 gulden stuk, 4 vaarzen voor een vijfde part, 5 hokkelingen voor een tweede part, en een grauw paard voor 25 gulden met een totaal waarde van 1355 gulden. Jacob doet afstand van het recht van zijn veestapel en Blankert valideert het en verklaart dat dit de som is die Jacob aan hem schuldig is.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
650
 
 
 
Pagina: 3
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS