content
Uw zoekacties: Doopinschrijving Aletta
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

29.491 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 5
 
 
thumbnail
Notariële akte134 attestatie of verklaring 06-jun-1651
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
06-jun-1651
Aktenummer:
134
Bladzijden:
165 t/m 165
Notaris:
Balthasar de Gruyter
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Allard de Clater, 29 jaar, captein in dienst van de koning van Schotland, legt een verklaring af op verzoek van Jan Jansen Walt, schipper van de "Fortuyn van Rotterdam". De bemanning van het schip weigerde vanuit Jarmuyen (Yarmouth) in Engeland , komende uit Crooswijck in Frankrijk, verder te varen en eiste eerst betaling van hun gage. De schipper kon niet aan die eis voldoen waarop het schip onder groot protest van de schipper is ingenomen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
668
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte81 attestatie of verklaring 05-dec-1650
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
05-dec-1650
Aktenummer:
81
Bladzijden:
102 t/m 102
Notaris:
Balthasar de Gruyter
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Oucke Maertens, wonend tot Mackum, stuurman, 17 jaar, legt een verklaring af op verzoek van Atte Atsen, wonend tot Harlingen, schipper van "de Liefde". Varend uit Hamburg, op 16 november 1650, kwamen zij bij Scholbalck in zwaar onweer. Het grootzeil waaide weg en zij waren genoodzaakt veel vracht, -tarwe, vlas, hout-, overboord te zetten. Met hulp van een loods, Jan Jansz, harinckvanger, is het schip binnen geloodst.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
668
 
 
 
 
 
Notariële akte15 attestatie of verklaring 8-dec-1657
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
15
Datering:
8-dec-1657
Bladzijden:
39 t/m 40
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Pieter Fransz Harien, asveger, en zijn huisvrouw Jannetge Louwerens Ridding hebben op 28 juli 1653 een testament laten opmaken door notaris Pieter Capaen te Amsterdam. In het testament hebben zij ook een bepaling over het vruchtgebruik gemaakt. Dit vruchtgebruik is in een akte opgesteld door de reeds overleden notaris Rochus van der Scharm te Amsterdam en goed gekeurd door de Hove van Holland. Het vruchtgebruik t.b.v. hun 3 oudste kinderen, betreft een woning met inboedel staande in de Agnietenstraet te Amsterdam. Het huis wordt door de provoost Nicolaes Dommer te Amsterdam verhuurt. Als vergoeding hiervan van ontvangt hij jaarlijks 24 gulden, die word van de huur afgetrokken.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
650
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte169 attestatie of verklaring 09-09-1652
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
09-09-1652
Aktenummer:
169
Bladzijden:
313 t/m 313
Notaris:
Pieter Cornelis van der Licht
Inhoud:
Maeycke Bastiaensdr (31), weduwe van Michiel de Vos en Metje Gijsbrechtsdr (16) wonende buiten de Goudse Poort, verklaren op verzoek van Glaude Bersgie dat zij bij Maeycke Bastiaensdr is geweest waar een zekere Gidion Jansz, kladschilder, vroeg of Catalijntje Hoorelemans had gehoord dat Gidion Jansz uit de kist van Evert Maertensz Lijnbaen 400 gulden had gestolen en dat Heyndrick Neesz, kuiper, om teruggave heeft gevraagd.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
553
 
 
 
Pagina: 5
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS