content
Uw zoekacties: Comite Adoptie Oost-Indonesie
x388 Comite Adoptie Oost-Indonesie
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

388 Comite Adoptie Oost-Indonesie
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
388 Comite Adoptie Oost-Indonesie
1. Inleiding
Op 2 oktober 1947 werd te Rotterdam het Comité Adoptie Oost-Indonesië geïnstalleerd. Doel van het comité was het bevorderen van goede betrekkingen op alle gebied. In de eerste tijd van het bestaan van het comité is grote aktiviteit ontplooid: het archief legt er getuigenis van af. De steeds evoluerende verhouding tussen Nederland en Indonesië echter leidde er toe dat het comité via de tussenfase nog van een 'comité voor goede betrekkingen' (1950) - vooral cultureel gericht - tenslotte in 1959 werd opgeheven. (vgl. inv.nr. 25.)
'Op 17 maart 1959 aanvaardde het Rotterdamse Anjerfonds in dank het batig saldo ad f 110.- van het comité, terwijl haar dossier(!) zou worden ondergebracht in het gemeentearchief', hetgeen is geschied.
Archiefvorming. De heer C.A. 't Hart, in de jaren 1947-1959 verbonden aan de afdeling Kunstzaken ten stadhuize van Rotterdam, was secretaris-penningmeester van het comité en hij 'vormde' als zodanig het archief. Bij hem kwamen, ten stadhuize, alle stukken in, hij verzond ook alle stukken. Afgezien van de financiële stukken heeft men verder alle stukken ondergebracht in een alfabetisch (gemengd) rubrieken/dossier stelsel. Zodoende is op vrijwel alle stukken een rode lettersignatuur aangebracht. Helaas sluiten de rubrieken/dossiers elkaar niet volledig uit zodat men de stukken vaak zowel in de (het) ene als andere rubriek (dossier) kan terugvinden.
Na korte tijd al werd toevoeging van nieuwe rubrieken noodzakelijk (vgl. het bijgevoegd schema van de opeenvolgende 'inventarissen' (van rubrieken) ). De volgorde van de rubrieken is op dat schema aangegeven. Uit de rubricering van alle stukken volgt dat de inv.nrs. 1-8 er uit gelicht zijn omdat ze een meer algemeen karakter dragen.
Zij nog vermeld dat in het begin alle inkomende en uitgaande stukken betreffende één onderwerp/zaak in chronologische orde op een tafel doorlopend genummerd werden ingeschreven. Die gewoonte werd tot december 1948/januari 1949 volgehouden. Na die tijd hield men er mee op. Dit betekent evenwel dat juist in de drukke jaren 1947/1948 inkomende en uitgaande stukken een onlosmakelijk geheel vormen. Reden waarom er geen termen aanwezig zijn de stukken na januari 1949 wel te splitsen in in- en uitgaande stukken.
2. Inventaris
Kenmerken
Datering:
1947-1959
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.
Omvang:
1.17 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS