content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

70 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
thumbnail
Notariële akte54 attestatie of verklaring 30-Nov-1725
Datering:
30-Nov-1725
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
54
Bladzijden:
234
Notaris:
Adriaan Reynen
Akteplaats:
Rijsoord
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
Leendert Leendertsz. van Driel, wonend te Strevelshoek, ongeveer 46 jaar en Jannetie Geerits van Gouthoven, weduwe van Cornelis Rochusse Mijnkint, wonen te Ridderkerk, oud ongeveer 69 jaar.
Zij verklarenvoor de Diaconie en Heilige Geest arm meester in Charlois, dat zij zijn geweest op 20-02-1723 te Charlois, samen met Arij Verduijn, volmacht hebbend van de 2e attestante tot transport van een huis aan Cornelis de Fokke en dat Geemen van de Sruij, wonend te Charlois, schepen aldaar, verzocht is om de huur aan Leendert Joppens Commijs over te zetten op Van de Spuij te schrijven. Anders moet hij van de Spuij 50 gulden geven. Als van de Spuij het land en het huis heeft, zal hij Jannetie van Gouthoven het geld doen toekomen. Leendert Joppens Commijs zal desgevraagd het huis en huur overdragen. Als de huur wordt betaald, zal de helft naar het Armbestuur gaan.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte32 attestatie of verklaring 01-Jul-1723
Datering:
01-Jul-1723
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
32
Bladzijden:
154
Notaris:
Adriaan Reynen
Akteplaats:
Rijsoord
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
(Frans) Florisse Pleijsier, schout van Rijsoord, oud 67 jaar en (Arij) Dammisse van ’t Zelfde, oud 50 jaar, wonende te Ridderkerk, annex Rijsoord, verklaren op verzoek van Arent Roeland de Carpentier, heer van Rijsoord.
De Rijsoordse brug zal in opdracht van de Dijkgraaf en de Hoogheemraden van de Zwijndrechtse Waard zo hoog gebracht worden als de sluisbalk, om alle passerende schepen goed door te laten, zoals in de tijd van wijlen Johanna Sonnemaans, ambachtsvrouw van Rijsoord, was. In haar tijd lag er een waterboot, welke door de huurders, indien schepen er onderdoor moesten, werd geopend. De schipper van Rijsoord kreeg toen een beloning voor het openen van de slagboom, wat de comparanten hierbij bevestigen.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte15 attestatie of verklaring 23-Sep-1720
Datering:
23-Sep-1720
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
15
Bladzijden:
90
Notaris:
Adriaan Reynen
Akteplaats:
Rijsoord
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
Teunis Gerrits van Lexmont te Oud Alblas, te eene en Maaijken Hendricxe van Troijen en Willem Hendricxe van Troijen, broeder en zuster, mede wonende te Oud Alblas ten andere zijde, bijeen ten huize van de eerste comparant. Willem Hendricxe van Troijen heeft bij hem gewoond van Kerstmis 1710 tot dato dezes. Maaijken Hendricxe van Troijen heeft sedert Kerstmis 1708 mede tot dato dezes als dienstbode bij de eerste comparant gewerkt. Zij heeft de bouwerijen voor hem waargenomen, zonder dat zij tot op heden enige beloning of betaling heeft gekregen. Zij heeft slechts kost en inwoning ontvangen. Zij blijft voor hem, in zijn hoge ouderdom, en zijn boerderij zorgen. Er wordt een regeling getroffen voor een beloning van Maaijken na zijn overlijden.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte6 attestatie of verklaring 08-Okt-1719
Datering:
08-Okt-1719
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
6
Bladzijden:
34
Notaris:
Adriaan Reynen
Akteplaats:
Rijsoord
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
IJzak Pietersz. Soetman en Reijnier Aartse, beiden wonende aan de Drogendijk te Ridderkerk. Zij verklaren op verzoek van Arie Ariesz. de Zeeuw, eveneens wonende aan de Drogendijk, disposanten en getuigen op de stee en woning van de weduwe Schr…. Gouthoven. Hij heeft met de requirant in het voorjaar van dit jaar gewoond en alle heiningen gerepareerd, naast Leendert Leendertz. van Driel.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS