content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

184.124 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 7
 
 
thumbnail
Notariële akte234 overeenkomst 22-11-1652
Aktesoort:
overeenkomst
Datering:
22-11-1652
Aktenummer:
234
Bladzijden:
405 t/m 407
Notaris:
Pieter Cornelis van der Licht
Inhoud:
Philips Cornelisz Broertje, schipper op Delft en Pietertje Claesdr, weduwe van Witte Plonen, Jan Schouten, voerman, man van Maritje Claesdr, Isaac van de Water, Guilliaem Muyshout, man van Ariaentje van de Water, Jacob Beijerman, man van Sara van de Water, Engebrecht Jansz de With, man van Ariaentje Vranckendr, kinderen van Maritje Ariens, vrouw van Philips Cornelisz Broertje, volgens het testament van 30-09-1650, sluiten een overeenkomst over verdeling van de boedel.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
553
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte233 boedelinventaris 18-11-1652
Aktesoort:
boedelinventaris
Datering:
18-11-1652
Aktenummer:
233
Bladzijden:
401 t/m 404
Notaris:
Pieter Cornelis van der Licht
Inhoud:
Inventaris van de boedel van Maritje Ariens, vrouw van Philips Cornelisz Broertje. Alles ten huize van Jacob Beyerman.
===
De akte heeft een vervolg op blz 445 t/m 447
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
553
 
 
 
 
 
Notariële akte100 testament 28-dec-1778
Aktesoort:
testament
Datering:
28-dec-1778
Aktenummer:
100
Bladzijden:
606 t/m 610
Notaris:
Willem Levinus van der Cool
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Arnoldus Merrevelt, eerder weduwnaar van Pleuntje Heemskerk, en Elisabeth Rutte, echtelieden wonende te Schoonderloo, herroepende het testament van de testateur en de voornoemde Heemskerk van 02-06-1773 bij notaris Adriaen Hoogop, benoemen elkaar tot elkaars enige erfgenamen. De testateur stelt mede Jan Merrevelt, zoon uit zijn vorig huwelijk aan als enige erfgenaam.
De testateurs stellen de langstlevende van elkaar aan als voogd of voogdes, alsmede de zwager van de testateur, Frans Bette wonende te Rotterdam, en de broer van de testatrice, Goris Rutte wonende te Schoonderloo.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte96 boedelscheiding 9-dec-1778
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
9-dec-1778
Aktenummer:
96
Bladzijden:
597 t/m 598
Notaris:
Willem Levinus van der Cool
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Leendert de Wit wonende te Delft, en Pieter de Wit wonende te Maassluis, verklaren, als enige erfgenamen van hun zus wijlen Anna de Wit volgens haar testament van 04-07-1765 bij notaris Adriaen Hoogop, haar nalatenschap onderling te hebben verdeeld en dat ieder zijn erfdeel daaruit heeft ontvangen. Het huis en erf van de voornoemde zus, aan de oostzijde van de Schie, ten noorden en ten zuiden belend aan Cornelis van Doon, alsmede een obligatie, blijven nog om te verdelen tussen beide comparanten.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 7
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS