content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: kwitantie
237 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte90 kwitantie 19-mrt-1777
Aktesoort:
kwitantie
Aktenummer:
90
Datering:
19-mrt-1777
Bladzijden:
1350 t/m 1352
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Mattheijs Killenaar, wonende te Delfshaven en weduwnaar van Cornelia Bens en is haar erfgenaam volgens de akte gepasseerd bij notaris Johan van Gesel te Rotterdam d.d. 14 oktober 1764 aan de ene zijde en aan de andere zijde: Marijtje Bens, meerderjarige ongehuwde dochter van haar overleden broer Dirk Bens voor 1/8 deel; Marijtje Bens, gehuwd met Christiaan Jansse Frane en dochter van haar broer Cornelis Bens voor 1/4 deel; Neeltje de Knegt, gehuwd met Mattheijs Wichan en dochter van haar zuster Barbara Bens voor 1/8 deel; Mattheijs Killenaar en Hendrik Koortman als voogden over Marija de Knegt, de dochter van haar zuster Barbara Bens; Mattheijs Wichan als gemachtigde van Geijsje van der Kolf, dochter van haar halfzuster Anna Koster voor 1/8 deel; Christiaan Philips Baarts en Johan Wilhelm Huijser als regenten van het Lutherse Weeshuis in Rotterdam, die onderhouden Marijtje van der Kolf,de dochter van haar halfzuster Anna Koster voor 1/8 deel; Christiaan Jansse Frane en Mattheijs Wichan als voogden over Marija Bens, de dochter van Abraham Bens, die in leven de zoon was van haar broer Dirk Bens. Samen 1000 gulden.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte73 kwitantie 24-mrt-1775
Aktesoort:
kwitantie
Datering:
24-mrt-1775
Aktenummer:
73
Bladzijden:
844 t/m 847
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Compareren, volgens de akte van 01-08-1770 bij schout en schepenen van Schoonderloo als erfgenamen van wijlen Durfje Harmensse van Mouwerick, weduwe van Jan Sminckhof:

- Huijg van Emden, samen met zijn echtgenote Aagje Buijd, dochter van wijlen Simon Buijd en Aaltje Pieters Pors;
- Willem Wensvoort weduwnaar van Helena Buijdt, en 2 van hun 3 meerderjarige kinderen Simon Wensvoort en Arij Wensvoort (niet compareren de uitlandige meerderjarige zoon Willem Wensvoort en de minderjarige dochter Aaltje Wensvoort, maar zijn wel mede-erfgenamen);
- Arij van 't Hof, Simon van het Hof en Alida van het Hof met haar echtgenoot van Egbert Meijers, kinderen en schoonzoon van Jan van het Hof weduwnaar van Neeltje Buijd (niet compareren hun minderjarige kinderen Marija van het Hof, Johanna van het Hof, Belia van het Hof en Frans van het Hof;
- De executeurs en voogden Cornelis Pons en Arij Pietersse Schouten, t.b.v. de voor- en na te noemen minderjarige erfgenamen, zoals Jan Buijdt, Aaltje Buijd en Simon Buijdt, kinderen van Pieter Buijd, zoon van de voornoemde Simon Buijd; alsmede t.b.v. de erfgename Maartje Hoek, weduwe van de voornoemde Pieter Buijd (zij wordt onderhouden door Jan Roodenburgh en Maarten de Witt, van de diaconie der Armmeesters).

De comparanten verklaren hun erfportie te hebben ontvangen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte62 kwitantie 20-jan-1775
Aktesoort:
kwitantie
Datering:
20-jan-1775
Aktenummer:
62
Bladzijden:
788 t/m 790
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Johannes Hermanus van den Houte, schout en secretaris van Herpt, en Cornelis Hendrik Hoogop, schout en secretaris van Schoonderloo, werden volgens de akte van 22-12-1769 bij deze notaris van wijlen Anna Magdalena van den Houte weduwe van Leendert de Witt, wonende te Rotterdam, aangesteld als verzorgers van haar begrafenis en executeurs van haar testament van 03-09-1754 bij notaris Adriaan Schadé te Rotterdam. De comparanten verklaren dat uit haar nalatenschap alle legaten zijn uitgekeerd, de baten zijn verdeeld en de kosten zijn betaald.

Vermeld wordt wijlen Magdalena van den Houte, als enige erfgename van de voornoemde Anna Magdalena van den Houte.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte61 kwitantie 20-jan-1775
Aktesoort:
kwitantie
Datering:
20-jan-1775
Aktenummer:
61
Bladzijden:
785 t/m 787
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Helena Veen, weduwe van Dammes Uijterlinde, alsmede Neeltje Verbeek, dienstmaagd bij de na te noemen van den Houte, legatarissen van wijlen Anna Magdalena van den Houte, weduwe van Leendert de Wit, geven aan wat volgens het testament van de voornoemde Van den Houte van 03-09-1754 bij notaris Adriaan Schadé te Rotterdam, aan hun is gelegateerd en dat Johannes Hermanus van den Houte en Cornelis Hendrik Hoogop als executeurs werden aangesteld. De comparanten ontvangen hun legaten.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS