content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: machtiging
287 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
thumbnail
Notariële akte17 machtiging 05-Sep-1782
Datering:
05-Sep-1782
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
17
Bladzijden:
64 t/m 66
Notaris:
Hendrick Verhoeff
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Jacobus Moret (getrouwd met Johanna de Jong), Johannis van der Woude (getrouwd met Marrigje de Jong), Plonia de Jong, Hendrik de Jong, Goris Neeff (getrouwd met Adriana de Jong), Pieter van Zijl (getrouwd met Jannigje de Jong) en Huijg de Jong, allen wonend te Lekkerkerk, zijn aanwezig. Marrigje, Plonia, Hendrik, Adriana, Jannigje en Huijg zijn samen met Jan de Jong de nagelaten kinderen van wijlen Pieter de Jong. Verder zijn aanwezig Arij de Jong, wonend te Ridderkerk en Jan de Jong, wonend te Ouderkerk aan de IJssel, zij treden ook op voor hun broer Frans de Jong, te Ridderkerk. Jacobus Moret, wonend te Heerjansdam en Arij Moret, wonend te Ridderkerk zijn voogden van Leendert de Jong, Marrigje de Jong en Neeltje de Jong. Arij de Jong, Jan de Jong, Frans de Jong, Leendert de Jong, Marrigje de Jong en Neeltje de Jong zijn de nagelaten kinderen van wijlen Aart de Jong. De gezamenlijke comparanten treden ook op voor Paulus Stijk (getrouwd met Maria de Jong), wonend te Stavenisse. Johanna en Maria zijn halfzusters en de nagelaten kinderen van Pieter en Aart de Jong halfbroers. De gezamenlijke comparanten zijn erfgenamen van Arij Ariensz de Jong en machtigen Jan OPietersz de Jong, wonend te Lekkerkerk om een memorie op te stellen.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
28
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte41 machtiging 23-Okt-1897
Datering:
23-Okt-1897
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
41
Bladzijden:
30 t/m 34
Notaris:
F.H. baron d-Aulnis de Bourouill
Standplaats:
Ridderkerk
Akteplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
1. Arie Arieszoon Bakker, scheepmaker wonend te Slikkerveer, gemeente Ridderkerk.
2. Willem Willemszoon van Gent, begrafenisbode, Ridderkerk, lasthebber van Cornelis Bakker, scheepmaker te Baes Rode, Hendrik Bakker, scheep-maker te Amsterdam, Leendert Bakker, scheepmaker te Hellevoetsluis, Neeltje Bakker, dienstbode en meerderjarig te 's Gravenhage en Maaike Bakker, dienstbode en meerderjarig te Rotterdam.
Arie Bakker, eerder weduwnaar van Pietertje Gelderblom, in leven scheepmaker, Slikkerveer, Ridderkerk, is overleden op 19-05-1889.
2e Huwelijk van Arie Bakker met Jaantje Komijs. Kinderen uit dit huwelijk: Cornelis Hendrik, Leendert, Neeltje en Maarten Bakker, en comparant Arie Bakker.
Kind uit het 1e huwelijk: Pieternella Bakker, echtgenote van Arie Schippers. Zij heeft haar rechten op de nalatenschap overgedragen aan Jaantje Komijs. Jaantje Komijs is overleden 17-02-1897. Hierna volgt de verdeling van haar nalatenschap.
Het betreft de onroerende goederen: een huis met erfpachtsrecht op de grond en het erf, te Slikkerveer, Ridderkerk, buitendijks.
Hierna volgt de procuratie van de erfgenamen voor Arie Bakker.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
160
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte158 machtiging 21-Sep-1848
Datering:
21-Sep-1848
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
158
Bladzijden:
13 t/m 14
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Akteplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Abraham Pieter van Groningen, predikant bij de hervormde gemeente van Ridderkerk, als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen Martinus Polman uit zijn huwelijk met mede wijlen Johanna Alida de Lange, genaamd Antonie Martinus Haijo en Catharina Margaretha Polman, machtigt Reijnst en Vinjee, kooplieden te Batavia, speciaal om namens hem bij de Samarangsche weeskamer te Pasoeroeman of daar waar de interessen nu of later mochten plaatsvinden, de belangen van genoemde personen te behartigen. Een en ander betreft de nalatenschap van genoemde Johanna Alida de Lange.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
82
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte107 machtiging 22-Mei-1848
Datering:
22-Mei-1848
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
107
Bladzijden:
49 t/m 51
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Akteplaats:
Ridderkerk
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Cornelis Vonck, gezagvoerder op het barkschip genaamd J.C.J. van Speijk, wonende te Rotterdam, machtigt zijn broer Nicolaas Jan Vonck, burgemeester van Nieuw Lekkerland wonende te Streefkerk, om tijdens zijn afwezigheid in voorkomende gevallen zijn belangen te behartigen.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
82
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS