content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

11.021 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 7
 
 
Notariële akte78 voogdij 11-jan-1777
Aktesoort:
voogdij
Aktenummer:
78
Datering:
11-jan-1777
Bladzijden:
1206 t/m 1207
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Cornelis Punt, wonende te Delfshaven, geeft te kennen dat zijn broer Pieter Klaasse Punt heden is overleden. Hij is samen met zijn neef Pieter de Jongh bij akte d.d. 21 mei 1772 voogd over de zoon Claas Punt uit zijn vorige huwelijk met Kaatje Houtman. Vanwege zijn hoge leeftijd wil hij ontslagen worden van zijn voogdijschap en dat van Pieter Klaasse Punt. In hun plaats te benoemen, naast Pieter de Jongh, Willem Hoepeling, wonende te Delfshaven. (zie akte 88)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte88 boedelinventaris 10-feb-1777
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
88
Datering:
10-feb-1777
Bladzijden:
1299 t/m 1341
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Clazijna Uurling, weduwe van Pieter Claasz Punt en Pieter de Jong als en Cornelis Punt als voogd en Cornelis Punt, zoals bij akte alhier vervangen door Willem Hoepeling. Zij hebben de boedelinventaris deugdelijk opgesteld.
Boedelinventaris van wijlen Pieter Claasz Punt, voormalig weduwnaar van Catharina Houtman en laatst gehuwd geweest met Clazijna Uurling, zoals hij met de laatste in gemeenschap van goederen was getrouwd en is overleden op 29 december 1776 te Delfshaven. Clasijna Uurling en de voogden Pieter de Jong en Cornelis Punt, de laatste is vervangen door Willem Hoepeling bij akte alhier d.d. 21 mei. Cornelis Punt is voogd over de minderjarige Claas Punt, de zoon van de voornoemde Pieter Claasz Punt. De inventaris en dodenschulden uitbetaald. (zie akte 78)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte83 verkoop 29-jan-1777
Aktesoort:
verkoop
Aktenummer:
83
Datering:
29-jan-1777
Bladzijden:
1215 t/m 1223
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Andries van Wadenoeijen, gemachtigd door Clazijna Uurling, weduwe van Pieter Classz Punt, als de voogden over Claas Punt, de zoon van Pieter Claasz Punt zijnde Willem Hoepeling en Pieter de Jong zoals bij akte alhier is gepasseerd d.d.23 januari 1777 de verkoper van een huis en erf aan Jacob Hoogerscheijt en hij zal zich houden aan de bijgevoegde voorwaarden. Medegetuigen zijn Andries Staalman en Cornelis Punt. De verkoop gehouden op 29 januari 1777 voor de som van 600 gulden. (zie akte 78 en 88)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte87 verkoop 10-feb-1777
Aktesoort:
verkoop
Aktenummer:
87
Datering:
10-feb-1777
Bladzijden:
1290 t/m 1298
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Mattheijs Ketelaar verkoopt aan Markus Bussing en Michiel Hoek een visschuit met inventaris voor 340 gulden onder de bijgevoegde voorwaarden.
Voorwaarden: De visschuit genaamd Cornelis en Petronella, nieuw uitgehaald in het jaar 1757, die is thuisgevaren door stuurman Arend van der Zee met inventaris. Openbare veiling op 7 februari 1777 voor de som van 300 gulden met 40 gulden boven het gemelde bod.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 7
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS