content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

11.021 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 5
 
 
Notariële akte98 voogdij 15-apr-1777
Aktesoort:
voogdij
Datering:
15-apr-1777
Aktenummer:
98
Bladzijden:
1369 t/m 1370
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Jacobus Steur, scheepstimmermansbaas te Maassluis, geeft te kennen dat Adam de Jong, oud-commandeur te Groenland en heeft gewoond te Delfshaven, is overleden. Jacobus Steur en de inmiddels overleden Cornelis Kriek zijn toeziend voogd en executeur volgens het testament gepasseerd alhier d.d. 29 februari 1748. Vanwege het overlijden van Cornelis Kriek worden hierbij Robbert Christiaan van Ommering en Hugo Jacob van der Plas, beide kooplieden benoemd als executeur en voogd.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte97 voogdij 8-apr-1777
Aktesoort:
voogdij
Datering:
8-apr-1777
Aktenummer:
97
Bladzijden:
1367 t/m 1368
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Aaltje Soeteman, weduwe en boedelhoudster van Mangelus Vermulen en wonende te Delfshaven wijzigt het testament gepasseerd bij notaris Abraham Coijmans te Amsterdam d.d. 28 december 1744. Zij benoemt haar neef Philippus Soeteman en haar goede vriend Huijg van Emden, beide wonende te Delfshaven tot voogd en executeurs.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte96 verwerping 4-apr-1777
Aktesoort:
verwerping
Datering:
4-apr-1777
Aktenummer:
96
Bladzijden:
1365 t/m 1366
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Adriaan Gaillard, wonende te Rotterdam en Willem Hoepeling, wonende te Delfshaven, geven te kennen dat Anna Hanselder, weduwe en boedelhoudster van wijlen haar man Pieter Klijnood is overleden op maandag 31 maart 1777 is overleden. Zij zijn executeurs en voogden van de nalatenschap, maar hebben geen kennis van de staat van de boedel en aanvaarden deze niet. Omdat zij begraven dient te worden verzorgen zij de begrafenis en overleggen dit met de erfgenamen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte94 testament 29-mrt-1777
Aktesoort:
testament
Datering:
29-mrt-1777
Aktenummer:
94
Bladzijden:
1358 t/m 1362
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Marija de Wit, weduwe van Nicolaas de Wit, in leven zijnde commissaris van wet en koopman op Delfshaven, verklaart minder dan 50.000 gulden gegoed te zijn. Zij herroept alle voorgaande testamenten etc. en ook het testament gepasseerd bij notaris Joris Geesteranus te Delft d.d. 10 september 1764. Zij pre legateert haar roerende goederen aan het dochters; Petronella de wit, gehuwd met Pieter Boelen en Jacoba de Wit, gehuwd met Geijsbert Boelen en bij hun overlijden aan hun resp. kinderen. Haar universele erfgenamen zijn haar vier kinderen Cornelis de Wit, Boudewijn de Wit, Petronella de Wit en Jacoba de Wit. Als executeur benoemt zij Boudewijn de Wit, schepen en rentmeester van Scheveningen. Tot voogden over haar minderjarige en in het buitenland verblijvende erfgenamen benoemt zij haar zoon Cornelis de Wit en Pieter Boelen, de man van haar dochter.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 5
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS