content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: verhuur
10 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte3 verhuur 25-jan-1732
Aktesoort:
verhuur
Datering:
25-jan-1732
Aktenummer:
3
Bladzijden:
11 t/m 12
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
17
Inhoud vervolg:
Cornelis van Rodenrijs de Oude, wonende in de Ketelpolder verhuurt aan Jan van Rijt, bouwman en wonende in Berkel en Rodenrijs, een huis met schuur, bergen en dertig morgen land voor de tijd van 5 jaar, ingaande kerstmis 1731 voor 28 gulden per morgen en per jaar. Voorwaarden waaraan de huurder moet voldoen.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
29
 
 
 
 
 
Notariële akte86 verhuur 20-dec-1730
Aktesoort:
verhuur
Datering:
20-dec-1730
Aktenummer:
86
Bladzijden:
797 t/m 803
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Cornelis Kleijweg verhuurt aan Jan Duijvesteijn (beide woonachtig in Berkel en Rodenrijs) een huis, een schuur, berg en boomgaard met 27 morgen land, gelegen in het Noordeinde van Berkel en Rodenrijs. Met kerstmis vangt de huur aan voor twee jaren tot ultimo april 1733. De huur bedraagt 476 gulden, zijnde 28 gulden per morgen per jaar. De huurder moet zijn huur het eerste jaar voldoen voor half mei en de andere delen voor vrouwendag van het betreffende jaar. De huurvoorwaarden worden opgesomd, waarbij o.a. hij de mest van zijn vee op dit land brengen.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
27
 
 
 
 
 
Notariële akte48 verhuur 2-mrt-1729
Datering:
2-mrt-1729
Aktesoort:
verhuur
Aktenummer:
48
Bladzijden:
462 t/m 467
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Jan Koot en mede voogd Jacob Melisz Roodenrijs , wonende in het Zuideinde van Berkel en Rodenrijs als testamentair voogden, handelende voor Arij de Jong, wonende in het Noordeinde van Berkel en Rodenrijs gehuwd met Annetje Melisdr Roodenrijs en de andere erfgenamen van Melis Roodenrijs. De erfgenamen hebben een huis met erf verhuurd aan Laurens Cornelisz Berkel, wonende te Kethel en heden alhier. De akte behandelt alle voorwaarden waaraan de huurder moet voldoen en bij onenigheid machtigen zij Abraham Vrolijk, Willem Hoijer en Hugo van Son en de advocaat van de polder Adriaan van Hoogop.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
26
 
 
 
 
 
Notariële akte100 verhuur 11-nov-1725
Datering:
11-nov-1725
Aktesoort:
verhuur
Aktenummer:
100
Bladzijden:
1354 t/m 1359
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Leendert Jansz Overgauw, echtgenoot van Neeltje Leendertsdr Hofwegen, meerderjarige dochter Aagje Leendertsdr Hofwegen, Arij Pietersz de Leden met machtiging van Cornelis Pieters de Leden, wonende te Maassluis, Cornelis van der Meer, wonende in Wateringen aan de ene kant en aan de andere kant Jan Jacobsz van den Berg, bouwman en wonende te Hillegersberg. De laatste huurt een huis met schuur, berg en geboomte met 18 morgen land in het Zuideinde van Berkel en Rodenrijs. De lasten zijn voor de huurder en de huur betalen voor 1 mei van het jaar.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
24
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS