content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

3.402 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 2
 
 
Notariële akte58 huwelijksvoorwaarden 15-okt-1733
Aktesoort:
huwelijksvoorwaarden
Aktenummer:
58
Datering:
15-okt-1733
Bladzijden:
679 t/m 683
Notaris:
Cornelis Schippers
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Paulus in 't Hout, weduwnaar van Geertruijd Vergilst en aankomende bruidegom van Anna van Zanten, weduwe van Jan Bontebal, gaan hun huwelijk aan onder de volgende voorwaarden: de inventaris van de ingebrachte goederen en 1500 gulden van de bruidegom blijven buiten de tijdens het huwelijk ingebrachte goederen.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
30
 
 
 
 
 
Notariële akte43 huwelijksvoorwaarden 13-jul-1776
Aktesoort:
huwelijksvoorwaarden
Aktenummer:
43
Datering:
13-jul-1776
Bladzijden:
685 t/m 686
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Het echtpaar Fredrik Willem Dietze, weduwnaar van Maria Johanna Bouquet en wonende in Dordrecht, en Dijna de Gelder, weduwe van Cent Palensteijn, wonende te Delfshaven, verklaren alvorens zij in het huwelijk treden, dat de opgestelde inventarissen van hun goederen in geen geval gemeenschappelijke eigendom zijn.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte228 huwelijksvoorwaarden 14-dec-1660
Aktesoort:
huwelijksvoorwaarden
Aktenummer:
228
Datering:
14-dec-1660
Bladzijden:
437 t/m 438
Notaris:
Pieter Cornelis van der Licht
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Pietersz Bregman, weduwnaar van Barber Jorisdr, en Trijntje Jacobsdr Exsalent, weduwe van Vranck Pietersz Langelaen, maken voorwaarden voor hun a.s. huwelijk.
Zij wonen beiden in 't noordeinde van Berckel.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
561
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte103 huwelijksvoorwaarden 13-mrt-1659
Aktesoort:
huwelijksvoorwaarden
Datering:
13-mrt-1659
Aktenummer:
103
Bladzijden:
138 t/m 139
Notaris:
Bartholomeus Roose
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Gerritsz Dijkhoff (Dijkckhoff), laatst weduwnaar van Aaffgen Pieters, en Francina Schalkx (Franciena Schalk), bejaarde ongehuwde dochter, maken huwelijksvoorwaarden op. Zij brengen hun bezittingen als gemeenschappelijk in het huwelijk in. Bij vooroverlijden van Francina mag Jan al haar bezittingen behouden, mits hij aan haar vrienden 400 gulden uitkeert.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
691
 
 
 
Pagina: 2
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS