content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

1.361 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte139 attestatie of verklaring 2-dec-1775
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
2-dec-1775
Aktenummer:
139
Bladzijden:
1466 t/m 1467
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Theunis IJsbrands Westerheij, eerder weduwnaar van Catharina Kerke en laatst van Anna Paldenk, stelt aan als executeurs, administrateurs en beheerders van zijn nalatenschap, alsmede als verzorgers van zijn begrafenis, Robbert Christiaan van Ommering, koopman en korenbrandewijnbrander, en Willem Hoepeling, procureur.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte134 attestatie of verklaring 17-nov-1775
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
17-nov-1775
Aktenummer:
134
Bladzijden:
1353 t/m 1354
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Johannes van Beurden, weduwnaar van Margareta Perks, vroedvrouw eerst te Rijswijk en daarna te Delfshaven, verklaart op verzoek van Pieter Loopik wonende te Rotterdam, dat in 1743 hij getuige was dat in zijn huis te Rijswijk door zijn voornoemde echtgenote een kind is verlost bij Judith Keetel (destijds weduwe) en dat, volgens de moeder, dit kind een dochter is van Nicolaas Bijtelaar. Dit kind is thans de echtgenote van de voornoemde Loopik.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte128 attestatie of verklaring 3-nov-1775
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
3-nov-1775
Aktenummer:
128
Bladzijden:
1308 t/m 1310
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Johannis Verbunt (Verbrent), hospes in de herberg 'De drie Hoepeltjes' te Schoonderloo, Aafje Kool, echtgenote van Jan de Joodt, en Lourens Schouten, baas-schoenmaker, leggen onder ede, op verzoek van Nicolaas de Zeeuw, hun getuigenis af over een slaande ruzie tussen de vervangende schout van Delfshaven Johannes van Wingerden en de voornoemde De Zeeuw.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte125 attestatie of verklaring 27-sep-1775; 2-okt-1775; 5-okt-1775; 16-okt-1775
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
27-sep-1775; 2-okt-1775; 5-okt-1775; 16-okt-1775
Aktenummer:
125
Bladzijden:
1294 t/m 1298
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Compareren Hendrik Hoek en zijn echtgenote Anna Uijtterlinde, Mattheijs Ketelaar en Marijnis Boelen, regerende diaconen van de Gereformeerde Gemeente, Joris Schreuder, Simon Kleijngelt, Marijnis Meijs, Daniel Houtman, Neeltje Linckletter, Elisabeth Linckletter, Leendert Bartholomeusz Rodenburg, Willemeijntje Bartholomeusdr Rodenburg, Neeltje Verbeek echtgenote van Jan van Gelder, Weijntje Rosier, Marijtje van Tombe, Jannetje Akkerhuijs weduwe van Jan Geus, Stoffel Hoek echtgenoot van Aafje van Huijgsloot, Pieter Vis echtgenoot van Engeltje Verduijn, Jannetje Boxhoorn, Marija Houtman, Neeltje van der Hals en Anna de Wit. Allen zijn legatarissen van wijlen Helena Veen, weduwe van Damnis Uijterlinden.

De comparanten verklaren dat de voornoemde Veen, volgens haar testament van 20-10-1768 bij notaris Jan Theodore Frescarode te Rotterdam, aan hun de hier vermelde legaten legateert en dat zij (zo ook volgens de akte van 15-12-1769 bij notaris Adriaen Hoogop) Abraham van IJpen en Cornelis Hendrik Hoogop aanstelt als executeurs, waarvan de comparanten de legaten hebben ontvangen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS