content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

11.021 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 3
 
 
Notariële akte104 boedelscheiding 16-mei-1777
Aktesoort:
boedelscheiding
Aktenummer:
104
Datering:
16-mei-1777
Bladzijden:
1380 t/m 1446
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Roeloff Overstraaten, zoals bij testament bij het overlijden van Elizabeth van der Burg, weduwe van Jan Ketelius gepasseerd bij notaris Petrus Constantinus van Rijp te Rotterdam d.d. 16 mei 1771 en de inmiddels overleden Cornelis Spanjersberg is vervangen door Willem Hoepeling bij akte alhier d.d. 20 mei 1775. Executeurs van de boedel van de overleden Elizabeth van der Burg zijn Hendrik Lambertus Boomhouer bij akte d.d. 23 mei 1775 en Johannes Landman bij twee aktes d.d. 15 maart en 30 mei 1776 bij notaris Jan Willen Bertram in De Haag.
Schifting, Scheiding en verdeling van goederen van Elizabeth van der Burg, weduwe en boedelhoudster van Jan Ketelius, overleden te Delfshaven 19 mei 1775. Gemaakt door Roeloff Overstraaten, Willem Hoepeling en Lambertus Boomhouer, handelend als executeur en voogden. Boelhuis gehouden op 30 juni en 1 juli 1775 alhier door Jacobus van Koets en opbrengst 1032 gulden en geld gevonden in de boedel. Aan de weledel gestrenge heer J.P.J. du Bois geheim secretaris van de keurvorst van Saxen 1482 gulden; Clazijna van der Burg, weduwe van Cornelis Spanjersberg 191 gulden; Jacob van der Burg 278 gulden; Maartje van der Burg, weduwe van Jan Ooms 279 gulden.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte103 machtiging 9-mei-1777
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
103
Datering:
9-mei-1777
Bladzijden:
1378 t/m 1379
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Olivier Porjeere, predikant te Delfshaven en Pieter van Heemstede en Michiel Hoek, als ouderling en diaken van Delfshaven, machtigen Anthonij van Brederode, tevens diaken te Delfshaven om ten behoeve van Jan Harten de overdracht van een huis en erf aan de Noordzijde van de Visschersdijk te Rotterdam uit te voeren voor de som van 1500 gulden.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte102 borgstelling 8-mei-1777
Aktesoort:
borgstelling
Aktenummer:
102
Datering:
8-mei-1777
Bladzijden:
1376 t/m 1377
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Magdalena Jacoba van Ankeren, echtgenote van Abraham Vermaat, zijn gehuwd met uitsluiting van gemeenschappelijke goederen gepasseerd bij notaris Willem Nicolaas van Zevenhoven te Delft d.d. 7 augustus 1766. Zij stelt zich als borg voor haar man voor het bedrag van 3000 gulden ten behoeve van Johan Kouwenberg, agent van de Commissie van Sunderland. Zij stelt zich als boorg in plaats van haar zwagers Johannes Luiscius en Cornelis de Wit. (zie akte 95)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte95 borgstelling 8-mei-1777
Aktesoort:
borgstelling
Datering:
8-mei-1777
Aktenummer:
95
Bladzijden:
1363 t/m 1364
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Johannes Luiscius, koopman en korenbrandewijnbrander, en Cornelis de Wit Nicolaasz, mede koopman en reder, alsmede commissaris der wet te Delfshaven, staan borg voor Abraham Vermaat, handelaar in kolen, ten behoeve van Johan Kouwenberg, agent van de Committe te Sunderland voor het bedrag van 3000 gulden. (zie akte 102)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 3
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS