content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

11.021 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 2
 
 
Notariële akte51 voogdij 17-sep-1776
Aktesoort:
voogdij
Datering:
17-sep-1776
Aktenummer:
51
Bladzijden:
841 t/m 842
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Anna Hanselder, weduwe en boedelhoudster van Pieter Kleijnoot en wonende op Delfshaven, heeft een testament, gepasseerd bij notaris Isaac Vroombeek d.d. 24 mei 1774 op de langst levende waarbij zij alle voorgaande testamenten etc. herroepen. Zij stelt nu Nicolaas van der Laan Az en Willem Hoepeling tot voogden en executeur voor haar in het buitenland zijnde en minderjarige erfgenamen aan. (zie akte 51, 73, 107, 108, 109 en 110)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte73 voogdij 28-nov-1776
Aktesoort:
voogdij
Aktenummer:
73
Datering:
28-nov-1776
Bladzijden:
1176 t/m 1179
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Anna Hanselder, weduwe en boedelhoudster van Pieter Kleijnoot en wonende in Delfshaven, zoals bepaald in hun testament bij notaris Isaak Vroombroek te Rotterdam d.d. 24 mei 1767. Zij herroept hierbij het voogd schap van de overleden Nicolaas van der Laan Azn. zoals is gepasseerd d.d. 17 september 1776 alhier. Zij benoemd heden tot voogden en executeurs Adriaan Gaillard, wonende te Rotterdam en Willem Hoepeling, wonende te Delft. (zie akte 51, 73, 107, 108, 109 en 110)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte106 testament 12-jun-1777
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
106
Datering:
12-jun-1777
Bladzijden:
1457 t/m 1459
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Het echtpaar Anthonij Westhoud en Catharina Niemand maken een testament op de langst levende en herroepen alle voorgaande testamenten etc. Zij stellen als voogden voor hun minderjarige erfgenamen Jan Houtman en Hendrik de Hoog aan. Zij tekent Catrina Nimand.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte105 verkoop 22-mei-1777
Aktesoort:
verkoop
Aktenummer:
105
Datering:
22-mei-1777
Bladzijden:
1447 t/m 1456
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Huijbert de Ruijter, koopman en reder te Delfshaven en mede deelnemer voor 1/16 deel in het haringschip en koop dit schip voor het bedrag van 4003 gulden.
Het Buisschip Theodora Catharina in 1772 nieuw uitgehaald en door stuurman Evert van Kal bevaren. Uitgebreide inventaris in goede staat van het schip bijgevoegd. De veiling is op woensdag 23 april 1777. Het schip is van Huijbert de Ruijter had 1/16 deel; voor Mattheijs Franke 2/16 deel; Johannes Martvelt 1/16 deel; Franscois van der Elst 1/16 deel. Zij houden hun aandeel en door de koop is Huijbert de Ruijter eigenaar voor de rest.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 2
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS