content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

11.021 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 6
 
 
Notariële akte93 testament 26-mrt-1777
Aktesoort:
testament
Datering:
26-mrt-1777
Aktenummer:
93
Bladzijden:
1356 t/m 1357
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Jan Jansse van Sidderen, wonende te Delshaven herroept alle voorgaande testamenten etc. en verklaart zijn goederen na te laten aan zijn moeder Willemeijntje Lovesteijn, weduwe van zijn vader Jan van Sitteren en bij haar overlijden aan zijn tante Dirkje Lovesteijn. Hij tekent Jan van Sittert.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte91 insinuatie of aanzegging 24-mrt-1777
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
91
Datering:
24-mrt-1777
Bladzijden:
1353 t/m 1353
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Namens de heer Johan Kouwenaar, agent van de Committe te Sunderland doet hij een gerechtelijke aanzegging tegen kaptein David Anderson van het met kolen geladen schip Leennox om de lading kolen uit schip aan niemand anders mag verkopen dan aan de heer Johan Kouwenaar. Bij mijn aanzegging heeft hij gezegd ik verkoop mijn eigen goed.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte90 kwitantie 19-mrt-1777
Aktesoort:
kwitantie
Aktenummer:
90
Datering:
19-mrt-1777
Bladzijden:
1350 t/m 1352
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Mattheijs Killenaar, wonende te Delfshaven en weduwnaar van Cornelia Bens en is haar erfgenaam volgens de akte gepasseerd bij notaris Johan van Gesel te Rotterdam d.d. 14 oktober 1764 aan de ene zijde en aan de andere zijde: Marijtje Bens, meerderjarige ongehuwde dochter van haar overleden broer Dirk Bens voor 1/8 deel; Marijtje Bens, gehuwd met Christiaan Jansse Frane en dochter van haar broer Cornelis Bens voor 1/4 deel; Neeltje de Knegt, gehuwd met Mattheijs Wichan en dochter van haar zuster Barbara Bens voor 1/8 deel; Mattheijs Killenaar en Hendrik Koortman als voogden over Marija de Knegt, de dochter van haar zuster Barbara Bens; Mattheijs Wichan als gemachtigde van Geijsje van der Kolf, dochter van haar halfzuster Anna Koster voor 1/8 deel; Christiaan Philips Baarts en Johan Wilhelm Huijser als regenten van het Lutherse Weeshuis in Rotterdam, die onderhouden Marijtje van der Kolf,de dochter van haar halfzuster Anna Koster voor 1/8 deel; Christiaan Jansse Frane en Mattheijs Wichan als voogden over Marija Bens, de dochter van Abraham Bens, die in leven de zoon was van haar broer Dirk Bens. Samen 1000 gulden.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte89 verkoop 13-feb-1777
Aktesoort:
verkoop
Aktenummer:
89
Datering:
13-feb-1777
Bladzijden:
1342 t/m 1349
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Anthonij van Brederode en Hendrikus van Ankeren, diakenen van de Gereformeerde gemeente te Delfshaven verkopen het huis met erf aan Johannes Risman. De mede comparanten zijn Markus Bussing en Bartholomeus Schilder als borg voor de koper. In de voorwaarden staat: Anthonij Bederode en Hendrikus van Ankeren, beide diaken in de Gereformeerde gemeente van Delfshaven en als leden van de kerkenraad van Delfshaven, die de drie nagelaten kinderen van wijlen Jan Deijl, met name Anna Deij, Clara Deijl en Cornelis Deijl onderhouden. Zij zijn de erfgenamen van hun overleden grootmoeder Anna Staalman, in haar leven weduwe van Cornelis Deijl. De tegenwoordige bewoonster is Johanna Verbeek, de weduwe van Jan Deijl en de kelder oftewel het benedenhuis is bewoond door Jan Huijgen en betaalt huur tot mei volgend jaar. Diaken tekent Hendrikus van Anckeren.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 6
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS