content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

11.021 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 4
 
 
Notariële akte101 schuldbekentenis 3-mei-1777
Aktesoort:
schuldbekentenis
Aktenummer:
101
Datering:
3-mei-1777
Bladzijden:
1374 t/m 1375
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Pieter Krijgsman, als opperstuurman op het schip Ridderkerk van de VOC kamer Delft, bekent een schuld van 782 gulden aan Marinus Boele, koopman in wijnen, voor de aankoop van wijn. Bij aankomst in Batavia deze schuld in telossen bij Pieter Willem Meijs en Egbert Blomhert, beide wonende te Batavia.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte100 verwerping 1-mei-1777
Aktesoort:
verwerping
Aktenummer:
100
Datering:
1-mei-1777
Bladzijden:
1373 t/m 1373
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Abigael van Haeften, gehuwd met Sebastiaan van Pavia en wonende in Delfshaven, neemt hierbij afstand van het erfdeel van haar overleden zoon Pieter van Pavia, zijnde het vierde deel uit de nalatenschap van Jacobus Toren. Zij doet vrijwillig afstand onder getuigen Cornelis van der Kop, François van Eck en Willem de Bas, procureurs van de haven. (zie akte 92)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte92 machtiging 26-mrt-1777
Aktesoort:
machtiging
Datering:
26-mrt-1777
Aktenummer:
92
Bladzijden:
1354 t/m 1355
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Sebastiaen van Pavia, wonende te Delfshaven heeft, volgens het testament van wijlen Jacobus Toren bij notaris Vroombroek te Rotterdam d.d. 25 juli 1767, zijn leven lang van het vruchtgebruik van het erfdeel van zijn zoon Pieter van Pavia. In dit testament is Hendrik Arnold Kreet, schepen van Schieland enz., gemachtigd om de financiële zaken te regelen. De executeurs van dit testament zijn Cornelis van der End, commissaris van de wet alhier en Boudewijn de Witt, schepen en rentmeester van Scheveningen. (zie akte 100)
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte99 verkoop 18-apr-1777
Aktesoort:
verkoop
Datering:
18-apr-1777
Aktenummer:
99
Bladzijden:
1371 t/m 1372
Notaris:
Adriaen Hoogop
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Arend de Gaaij, wonende op Maaszicht in het ambacht Schoonderloo en gehuwd met Emerentia van IJperen, machtigt hierbij Alexander van IJperen, koopman en reder, alsmede Burgemeester van Maassluis om in een hypotheekbrief van 600 gulden in eigendom over te dragen aan Pieter Hart. De hypotheekbrief is zijn echtgenote te beurt gevallen bij het overlijden van Leendert Arentsz van der Does, gehuwd met Bastiaantje Philipsdr Bleeksloot. De hypotheek betreft het woonhuis en erf aan de Boonesluis te Maasland
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
Pagina: 4
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS