content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

54 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
thumbnail
Notariële akte32 diverse akten 14-06-1723
Datering:
14-06-1723
Aktesoort:
diverse akten
Aktenummer:
32
Bladzijden:
152 t/m 153
Notaris:
Cornelis Reijnen
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
Cornelis Pieterse van Driel, oud over de 54 jaar, Kleijs Geenen Smouter, oud ongeveer 40 jaar en Thomas van den Berg (getekend Berch), smid, oud ongeveer 42 jaar, allen wonende aan de Drooge Waaldijk.
Zij verklaren ten verzoeke van de Dijkgraaf en Hoogheemraden van de Zwijndrechtse Waard.
De eerste twee comparanten verklaren dat op woensdag 09-06-1723 de Heer van Ridderkerk met zijn zoon en timmerman genaamd Arij Nouten zijn gekomen bij het huis van de eerste comparant en dat zij hebben gezien dat de zoon van de Heer van Ridderkerk een paaltje heeft opgegraven, staande op de Drooge Waaldijk, op de omheining van de eerste comparant.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte53 testament 18-09-1725
Datering:
18-09-1725
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
53
Bladzijden:
226 t/m 228
Notaris:
Cornelis Reijnen
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
Dirk Leenderts Lagendijk, wonende op Dubbeldam en A. Leenderts Lagendijk, wonend op de Noordendijk, buiten Dordrecht. Kinderen van Leendert A. Lagendijk, erfgenamen van Jacob A. Lagendijk, overleden te Ridderkerk.
Arie Dircx Kranenburg, gehuwd met Maaiken Pieters Lagendijk, wonend onder Sandelingenambacht.
Cornelis Pieters Lagendijk, wonend onder Mijnsheerenland van Moerkerken.
Arij Pieterse Lagendijk, wonend in Barendrecht.
Willem Pieterse Lagendijk, wonend aan de Droogendijk te Ridderkerk, kinderen van Pieter A. Lagendijk.
Leendert Cornelis Lagendijk, wonend in Oud Beijerland, zoon van Cornelis A. Lagendijk, alsmede Pieter Cornelis Niemansverdriet, wonend onder Heerjansdam.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte52 testament 29-03-1725
Datering:
29-03-1725
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
52
Bladzijden:
224 t/m 225
Notaris:
Cornelis Reijnen
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
Cornelis Pieterse Swanenburg en Catie Cornelisse Sonnemaar (getekend Sonmaar), man en vrouw, wonende in Maassluis, beiden gezond en goed van verstand. Zij benoemen elkaar over en weer tot erfgenaam.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte51 testament 22-02-1725
Datering:
22-02-1725
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
51
Bladzijden:
220 t/m 223
Notaris:
Cornelis Reijnen
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
Jacob Dircxe Bollaart en Neeltie Leenderts van de Nes, echtpaar, wonende onder Ridderkerk. De vrouw ligt ziek te bedde, haar verstand is goed. Zij benoemen elkaar wederzijds tot erfgenaam. Eventuele toekomstige kinderen erven grond aan de Tiendweg te Ridderkerk. Zij benoemen elkaar tot voogd en bovendien Bastiaan Willemse den Hoet, haar neef en Coenraat Azn. Spruijt, een goede bekende.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
8
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS