content
Uw zoekacties: Stedelijk Gasthuis
x93 Stedelijk Gasthuis
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

93 Stedelijk Gasthuis
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
93 Stedelijk Gasthuis
1. Inleiding
Dit Gasthuis werd in 1576 gebouwd; (Bronnen II p. 264, 522); het bestuur was opgedragen aan Gasthuismeesteren; regelingen betreffende hunne taak, de inwendige dienst, de ondergeschikte ambtenaren enz. vindt men in een tweetal ordonnantiën van 14 oktober 1593 (Inventaris no. 10); voor nadere gegevens kan geraadpleegd worden G. van Reijn II pag. 7 vlg.
De 19e augustus 1852 werd het Gasthuis - voor de algemene ziekenverpleging reeds vervangen door het Ziekenhuis aan de Coolsingel - in gebruik gesteld uitsluitend voor de verpleging van aan syphilis lijdende vrouwen; op deze dag nam ook de werkkring van Regenten een einde en ging het bestuur over het gesticht over aan de Commissie van Administratie over het Ziekenhuis aan de Coolsingel onder wier toezicht de verpleging voorlopig zou plaats hebben. (zie missive van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 augustus 1852, opgenomen onder no. 797 van de Bijlage tot het Resolutienregister) (Inventaris no. 9).
Over het archief zijn enkele aanwijzingen te vinden in een missive d.d. 14 oktober 1829 no. 92 van de Bijlagen tot het Resolutieregister (Inventaris no. 7), in welke een door regenten opgemaakte lijst gegeven wordt van de stukken van de 16e eeuw en vroeger in het Gasthuis voorhanden, waarop de volgende stukken voorkomen: 14 oktober 1593. Ordonnantie gemaakt voor de Arme Siecken, mitsgaders proveniers, gedaan en gearresteerd bij Balluw, Schout, Burgemeesteren, Schepenen en Raden der Stad Rotterdam. 14 oktober 1593. Instructie voor de Meesters, Buitenmoeders en der Rentmeester gedaan en gearresteerd bij Balluw, Burgemeesters, Schepenen en Gherechte der stad Rotterdam.
Beide deze stukken zijn op perkament geschreven, doch bijna onleesbaar, hangende in lijsten in de Regentekamer van het Gasthuis. 20 juli 1599. Rekening gedaan bij Regenten van 't Gasthuis van 1 mei 1598 tot 1 mei 1599.
4 oktober 1569. Accoord door de officiaal en Proost van Oud Munster te Utrecht, wegens een vicarije in de kerk te Gouda. 28 juni 1457. Hypotheekbrief gepasseerd voor Heeren Schepenen der stad Rotterdam op een huis in de Westewagestraat aldaar.
5 Juli 1580. Hypotheekbrief gepasseerd als boven op een huis en erve in de Goudschewagestraat aldaar.
2 juni 1584. Hypotheekbrief gepasseerd als boven op een huis en erf op de Vischdijk aldaar.
19 april 1586. Hypotheekbrief gepasseerd als voren op een huis en Erve op de Achterweg aldaar.
5 juni 1586. Hypotheekbrief gepasseerd als voren op een huis en erve in de Westewagestraat aldaar.
26 mei 1589. Hypotheekbrief gepasseerd als voren op een huis en erf op de Achterweg aldaar.
15 september 1599. Hypotheekbrief gepasseerd als voren op de goederen van het Gasthuis aldaar.
Van de op deze lijst genoemde stukken is alleen de Rekening over 1598/1599 bij het archief aangetroffen, terwijl de hypotheekbrieven van 28 juni 1457, 19 april 1586, 26 mei 1589 en 15 sept. 1589, in het archiefdepot der Gemeente aanwezig waren bij de stukken van no. 16 zijn gevoegd en in een appendix van deze inventaris als regest zijn opgenomen. Het accoord van 1569 betr. de vicarie in de St. Janskerk te Gouda is terecht gekomen in de Handschriftenverzameling en opgenomen onder cat.nr. 3589. In 1987 werd nog een onbeschreven charter aangetroffen dat onder nr. 16f bij dit archief is gevoegd.
Een rentebrief ten behoeve van de weeskinderen van Jan Jacobsz. Backer van 4 maart 1557 werd bij deze stukken aangetroffen en is daarom eveneens onder no. 16 geïnventariseerd en in de appendix als regest opgenomen.
Het archief werd bij missive van Burgemeester en Wethouders d.d 27 augustus 1852 opgenomen onder no. 800 van de Bijlagen tot het notulenregister (Inventaris no. 9), voor het Gemeente-Archief opgevraagd, waarmede het in 1858 (zie archiefverslag over 1866) verenigd werd; enkele achtergebleven registers en stukken zijn nog in latere tijd naar het archief-depot overgebracht.
2. Inventaris
Kenmerken
Datering:
1579-1852
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage
Omvang:
8.45 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS